Regija
51

Srbija probno demonstrirala vojnu silu pred Putinov dolazak

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na platou ispred Palate Srbije večeras je održana generalna proba vojne parade koja će biti održana 16. oktobra, povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu i stogodišnjice od početka Velikog rata.

U samoj organizaciji parade učestvovalo je više od četiri hiljade pripadnika Vojske Srbije, dok će se u samoj paradi naći oko tri hiljade vojnika raspoređenih u pješadijski, vazduhoplovni i motorizovani ešalon te riječnu mornaricu. Parada će započeti počasnom artiljerijskom paljbom s Ušća, iz šest artiljerijskih oruđa sa po tri plotuna, nakon čega će biti intonirana himna Srbije.

Nakon toga, prisutnima će se obratiti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će dati naredbu komandantu parade, načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubomiru Dikoviću da vojna parada počne. Prvo će nastupiti 30 padobranaca koji će izvesti desant na Ušće, nakon kojeg će uz kompoziciju "Paradni marš", djelo kompozitora Stanislava Biničkova, u izvođenju mješovitog orkestra Vojske Srbije i Garde nastupiti jedinice kopnene vojske.

U okviru jedinica kopnene vojske, nastupit će pješadijski ešalon, koji se sastoji od 11 podešalona, u kojima se nalazi po 180 pripadnika Vojske Srbije i motorizovani ešalon s 13 podešalona, u kojima će biti predstavljena oklopna vozila, tenkovi, transporteri, artiljerijsko oružje, rakete, borbena vozila, nosači pontonskih mostova i sl. Marš će povremeno nadlijetati avijacija VS.

Sam kraj parade uveličat će nastup ruske avioakrobatske grupe "Striži", poklon predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji će i sam prisustvovati vojnoj paradi u Beogradu. Ovaj poklon dogovoren je prilikom posljednje posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića ruskom predsjedniku u Moskvi.

Major Jovan Krivokapić, tokom generalne probe naveo je da će vojna parada biti veličanstven događaj za Ministarstvo odbrane, za Vojsku Srbije i za cijelu državu.

"Sve jedinice Vojske Srbije su u potpunosti spremne i svim građanima koji dođu da isprate vojnu paradu prikazat ćemo da je Vojska Srbije u potpunosti spremna da odgovori na sve tri misije koje su joj povjerene", rekao je major Krivokapić i naveo koje su to tri misije: odbrana zemlje, učešće u svjetskim mirovnim misijama i pomoć stanovništvu u vanrednim situacijama.

Organizatori parade sutra neće vježbati, ali, prema riječima majora Krivokapića, neće ni odmarati:

"Za sutra nije predviđeno uvježbavanje jedinica Vojske Srbije, ovo što smo danas vidjeli bila je generalna proba, odnosno provjera pripremljenosti. Sutra ostaje dan da analiziramo sve ovo što je bilo i eventualno da, ukoliko ima potrebe za nekim ispravkama, to i uradimo", rekao je Krivokapić.