Regija
0

Srbija: Prestanak rada agencije za zastupanje srpskih izbjeglica

FENA
Agencija "Trkulja i suradnici", novosadskog odvjetnika Ðure Trkulje, koja zastupa izbjeglice pred hrvatskim sudovima, prestala je s radom, objavio je u srijedu novosadski "Građanski list" (GL) krenuvši tragom informacije da je Trkulja s novcem i neriješenim slučajevima navodno pobjegao iz Srbije.

"Nikuda nisam pobjegao niti se skrivam. Zbog moje bolesti i nemogućnosti da nastavim s financiranjem tih aktivnosti, Agencija za pružanje pomoći izbjeglicama iz Hrvatske u listopadu je zamrznula prijem novih klijenata i reducirala aktivnosti", izjavio je za GL Ðuro Trkulja, osnivač Agencije.

Trkulja je javnosti postao poznat kada mu je 2005. godine hrvatski sud potvrdio vlasništvo nad parcelom u Nacionalnom parku Plitvička jezera, čiju je prodaju on najavio prije točno godinu dana, s početnom cijenom od 5,2 milijuna eura.

Taj plac ni do danas nije prodao, ali je u ožujku prošle godine u Novome Sadu otvorio Agenciju za pružanje besplatne pomoći izbjeglicama oko povrata imovine, mirovine ili stanarska prava u Hrvatskoj.

Tijekom osam mjeseci rada agencija je zaprimila oko 100.000 predmeta, no otkad je prestala s radom pojavile su se glasine da je Trkulja s novcem i neriješenim slučajevima pobjegao iz zemlje, prenosi GL.

Trkulja, međutim, kaže da organizacija nije prestala raditi, već je zbog njegove bolesti reducirala aktivnosti, a da će punim kapacitetom ponovno raditi od jeseni.

On ističe da se izbjeglima iz Hrvatske mora pomoći da povrate materijalna i nematerijalna dobra, jer se oko 90 posto njih neæe se vratiti u Hrvatsku.

Premda je prošle godine planirao prodati posjed na Plitvičkim jezerima, površine 3.480 četvornih metara, čija je cijena tijekom dražbe dostizala i sedam i pol milijuna eura, Trkulja je odlučio da tu nekretninu zadrži u svom vlasništvu, objavio je GL dodajući da Trkulja smatra da mu Hrvatska duguje milijune eura zbog toga što su na dijelu toga placa, bez dopuštenja vlasnika, postavljene tračnice za vlak kojim se prevoze turisti.