Regija
0

Srbija: Povučeni lijekovi "Alvotadin", "Tridoks" i "Panalimus"

SRNA
U Srbiji su iz predostrožnosti povučena tri lijeka - tablete "Alvotadin" i "Tridoks" i kapsule "Panalimus", na osnovu preporuke Evropske agencije za lijekove.

Mjera povlačenja predlaže se iz predostrožnosti i nije podstaknuta promjenama u bezbjednosnom profilu ovih lijekova, odnosno neželjenim reakcijama, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva zdravlja Srbije i Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije.

Riječ je o lijekovima "Alvotadin" film tablete pet miligrama, čiji je nosilac dozvole "Alvogem farma", "Tridoks" film tablete 1 puta 10 komada 200 miligrama, nosilac dozvole "Alkaloid" iz Beograda i "Panalimus" kapsule, tvrde, u pakovanjima 100 puta pet miligrama, 60 puta 0,5 miligrama i 60 puta jedan miligram, čiji je nosilac dozvole "Uti", prenijeli su beogradski mediji.

Evropska agencija za lijekove preporučila je privremeni prestanak važenja dozvole za lijekove koje je ispitivala kompanija GVK "Biosciences" u laboratoriji Hiderabad u Indiji "zbog određenih odstupanja od principa dobre kliničke prakse", navodeći da se ta "regulatorna mjera provodi isključivo iz preventivnih razloga".

Preporuci o privremenom prestanku važenja dozvole za lijekove koje je ispitivala kompanija GVK "Biosciences" u laboratoriji Hiderabad u Indiji prethodio inspekcijski nadzor francuske agencije za lijekove.