Regija
0

Srbija: Ponovo zabrana britanskim i američkim promatračima izbora

FENA
Republička izborna komisija (RIK) ponovo je, unatoč odluci Vrhovnog suda, u petak donijela odluku da predstavnicima veleposlanstava Velike Britanije i SAD-a u Srbiji ne dopusti promatranje nedjeljnih izbora za predsjednika Srbije.

Za takvu odluku svoj glas, na sjednici koja je održana tijekom noći s četvrtka na petak, dalo je 14 predstavnika iz Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Socijalističke partije Srbije, a protiv je bilo deset članova RIK-a iz Demokratske stranke Borisa Tadića, Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića i G17 plus Mlađana Dinkića, dok je suzdržan bio predstavnik Pokreta Snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Republička izborna komisija tu je odluku donijela unatoč tome što je Vrhovni sud Srbije prije dva dana poništio raniju takvu odluku.

Stajalište tog suda je da iz Zakona o izboru predsjednika Republike proizlazi da RIK ne odlučuje o zahtjevu stranih promatrača za izdavanje dozvole za promatranje izbora, već izdaje tek ovlaštenje po prijavi stranih promatrača, a odluka Vrhovnog suda i njegovo pravno shvaćanje obvezujući su za RIK.

Promatranje izbora RIK je ranije odobrio Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Rusiji, kao i predstavnicima ruske Dume, te domaćoj nevladinoj organizaciji Centru za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

Na izborima, čiji se prvi krug održava u nedjelju, oko 6,7 milijuna birača moći će se izjasniti za jednog od ukupno devet predsjedničkih kandidata.