Regija
2

Srbija: Ponavlja se suđenje "Siminim četnicima" za ratne zločine

FENA
Apelacioni sud u Beogradu
Apelacioni sud u Beogradu
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je sedmoro pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" bilo osuđeno na zatvorske kazne od dvije do 20 godina, ukupno na 72 godine, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine tijekom 1992. i 1993. godine.

Istom odlukom naloženo je da im se suđenje ponovi, a ovaj predmet u javnosti je poznat kao "Zvornik 5".

Na siteu Apelacionog suda u obrazloženju rešenja o ukidanju, navodi se da prvostupanjska presuda donijeta uz bitne povrede odredaba kaznenog postupka, budući da je izreka prvostupanjske presude nerazumljiva, proturječna sama sebi, a u obrazloženju presude nema dovoljno razloga o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja u tom postupku.

Razlozi koji su dati potpuno su nejasni, zbog čega je činjenično stanje ostalo pogrešno i nepotpuno utvrđeno, pa se ukidanje prvostupanjske presude pokazuje nužnim, navodi se u odluci.

U odnosu na optuženog Đorđa Ševića odlukom Apelacionog suda potvrđen je samo dio presude u kom se navodi da on nije sudjelovao u događaju na mjestu zvanom "Hamzići", u selu Šetić.

Ukinutom presudom na kaznu od po 20 godina zatvora bili su osuđeni Zoran Stojanović i Zoran Đurđević, zatim na po 10 godina zatvora Tomislav Gavrić i Zoran Alić, a Đorđe Šević i Dragan Đekić na po pet godina zatvora, dok je Damir Bogdanović bio osuđen na dvije godine zatvora.

Terete se ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.

Oni se optužnicom terete da su na mjestu zvanom "Hamzići" ubili trudnu ženu sa djetetom od dvije godine u naručju, kao i da su "ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina".

Optuženi se terete i da su silovali prije ubojstva Zlatiju Ribić (13) kao i da su "dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena lica".

Sima Bogdanović zvani "Sima četnik", preminuo je u pritvoru tijekom suđenja, prenosi Tanjug.