Susret Ashton - Tadić
0

"Srbija podupire integritet i suverenitet BiH"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u četvrtak navečer susrela se sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem s kojim je razgovarala o uključenju Srbije i zapadnog Balkana u Uniju i situaciji na Kosovu.

U razgovoru s Ashton Tadić je ponovio kako Srbija želi najbolje moguće odnose sa zemljama regije te da podupire integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, saopćila je press služba srbijanskog predsjednika.

Govoreći o saradnji s Haaškim suadom, Tadić je kazao kako Srbija nesmanjenim naporima i svakodnevno radi na lociranju i hapšenju preostalih haških bjegunaca, bivšeg ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i vođe pobunjenih hrvatskih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića.

On je istakao kako je cilj Srbije članstvo u Uniji te izrazio nadu da će u najskorije vrijeme biti razmotren njen zahtjev za članstvom.

Srbijanski predsjednik rekao je da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova te ponovio da je takozvani plan za integraciju sjevernog Kosova prijetnja stabilnosti cijele regije, navodi se.