ICJ
0

Srbija podnijela kontratužbu protiv Hrvatske

SRNA
Članovi pravnog tima Srbije podnijeli su danas popodne Međunarodnom sudu pravde u Hagu konratužbu za genocid protiv Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima u toj državi od 1991. do 1995. godine, potvrđeno je novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Srpska kontratužba je izuzetno obimna, kako navode zvaničnici, i u pet tomova sadrži i detalje vezane za zločine počinjene nad Srbima u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, ali i obiman, istorijski, dodatak o periodu od 1941. do 1945. godine.

Tadić je, najavljujući podnošenje kontratužbe, rekao da je Srbija uvjek smatrala da je bolje da se svi konflikti iz ratova 90-ih godina rješavaju vansudskim procesima i mirnim putem, ali da su za takav pristup potrebni i partneri sa druge strane.

On je naveo da se ovako ulazi u jednu novu etapu odnosa, koja će podrazumjevati i sudski proces pred Međunarodnom sudu pravde.

"Ali istovremeno želimo da verujemo da je moguće da hrvatske i srpske institucije u budućnosti sednu za sto i pokušaju da kroz jedan uporan i naporan proces uspostave eventualno vansudsko poravnanje i vansudsko rešenje koje zadovoljava i pravdu i princip pravičnosti, ali istovremeno vodi računa o žrtvama koje su apsolutno nesumnjive i koje su teška posledica ratnih zbivanja tokom 90-ih godina", rekao je predsjednik Srbije.

Vlada Srbije donijela je odluku o podnošenju kontratužbe 31. decembra, poslije konsultacija predsjednika Srbije  Borisa Tadića sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Srbija se odlučila na ovaj korak, jer je Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine.
U njoj se tvrdi da je Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida", zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obavještajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske". 

Navodi se da su zločini počinjeni posebno u Vukovaru, regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije, te da je u tom periodu ubijeno oko 10 hiljada lica, dok je više od sedam hiljada bilo zatvoreno u logorima.