Regija
33

Srbija: Ograničeno vrijeme kada je dozvoljeno reklamiranje alkohola

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Alkoholna pića sa manje od 20 odsto alkohola ubuduće će moći da se reklamiraju u elektronskim medijima od 18.00 do 6.00 časova, a sa većim procentom alkohola od 23.00 do 6.00 časova, predviđeno je Zakonom o oglašavanju koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Reklamiranje pića koje sadrži do 20 odsto alkohola bit će dozvoljeno na javnom prostoru, na mjestu koje je udaljeno najmanje 100 metara vazdušnom linijom od najbliže tačke kompleksa predškolske, školske, zdravstvene ili ustanove namijenjene maloljetnicima, ali i na prevoznim sredstvima, osim sredstava javnog prevoza.

Zakonom se zabranjuje obmanjujuće oglašavanje, oglašavanje koje sadrži prikaz maloljetnika u opasnoj situaciji, ono koje neposredno poziva maloljetnike na kupovinu, a zabranjeno je i reklamiranje mlijeka i druge hrane, pića i pribora za odojčad do šest mjeseci.

Prenosi međunarodnih sportskih događaja od nacionalnog značaja posredstvom javnog medijskog servisa mogu se prekidati najduže devet minuta po satu, s tim da reklame ukupno mogu trajati najduže 10 odsto od ukupno dnevnog emitovanog sportskog programa.

Za kršenje odbredbi ovog zakona predviđena je kazna od 300.000 dinara /2.440 eura/ do dva miliona dinara /8.130 eura/.