Poruka iz Dablina
4

Srbija nikad bliža pregovorima za ulazak u EU

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Srbija nije nikada bila bliže otpočinjanju pregovora sa EU, a proces proširenja se nastavlja, što će za Irsku, kao predsedavajuću EU, biti jedan od glavnih prioriteta, saopćeno je nakon današnjeg sastanka ministara evropskih poslova zemalja EU.

Srbiju je na sastanku u Dablinu, na kojem su se ministri saglasili da je politika proširenja jedna od najuspešnijih evropskih politika, predstavljala potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, saopćeno je iz Vlade Srbije.

"Grubješić je od svojih kolega dobila punu podršku za proevropsku politiku nove Vlade, kao i za nastavak dosadašnjeg uspješnog dijaloga sa Prištinom. Ministri za Evropu su posebno naglasili da Srbija treba da nastavi i sa unutrašnjim reformama, naročito u oblastima borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i ekonomije", navodi se u saopćenju i dodaje da je potpredsjednica srbijanske vlade, nakon sastanka, istakla da su velike šanse da Srbija do kraja irskog predsedavanja EU, u junu ove godine, dobije datum za početak pregovora.

"Jedna od najvažnijih poruka ovog sastanka jeste da je politika proširenja jedna od najuspješnijih i najvažnijih evropskih politika. Ja sam na svakom mjestu dobila priznanja za politiku koju sprovodi Vlada Republike Srbije u procesu evropskih integracija i zaista, i sa ovog skupa, mogu da ponovim da postoje velike šanse da Srbija do kraja predsjedavanja Irske dobije datum za otpočinjanje pregovora, jer to je nešto što smo mi svojim radom i zaslužili", kazala je Suzana Grubješić.

Tokom boravka u Dablinu potpredsjednica Vlade Srbije se sastala i sa ministrom vanjskih poslova Litvanije Linasom Linkevičijusom. Šef diplomatije Litvanije, jedine zemlje čiji parlament nije ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), dao je uvjeravanja da njegova zemlja neće biti prepreka Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.