Nakon izlaska iz zatvora
0

Srbija nije obavezna da Plavšićevoj osigura transport

SRNA
Država Srbija nije u zakonskoj obavezi da obezbijedi transport iz švedskog zatvora za Biljanu Plavšić, ali može da razmotri zahtjev da se to uradi, ako ga neko uputi – rekao je Srni direktor vladine Kancelarije za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović.

"Niko nam se nije do sada obraćao zvanično po tom pitanju. Faktički, kada izađe iz zatvora, ona je slobodna da ide gdje hoće, naravno sa ograničenjima gdje može da otputuje", rekao je Ignjatović, podsjećajući da se Haški tribunal izjasnio da nema nikakvih obaveza, što korenspondira sa nekim slučajevima iz prošlosti.

On je napomenuo da Hag u prethodnim nekim slučajevima  prijevremene slobode nije postavljao  uslove i da se ni u slučaju Biljane Plavšić ne očekuju neki specijalni uslovi.

Ukoliko Plavšićeva dođe u Srbiju, Ignjatović navodi da njega  u ovom trenutku mnogo više interesuje da li postoje neki uslovi koje bi Hag mogao nametnuti Srbiji, nego pitanje njenog transporta i ko će je gdje prihvatiti.

"Ukoliko je Srbija njena destinacija i ako postoje neki uslovi Haga, mi bi morali po njima da postupimo", rekao je Ignjatović.

On  je rekao da Kancelarija za saradnju sa Hagom nije dobila ni od koga nikakav zahtjev o pitanju Biljane Plavšić i njenog transporta u Srbiju. 

"Ako se državnim organima Srbije obrati bilo ko sa nekim zahtjevom, normalno je da se očekuje da se o tom zahtjevu raspravi i odluči. Ali ja ne bih prejudicirao  kakav će biti odgovor po bilo kom zahtjevu", dodao je Ignjatović, navodeći da je to nadležnost, između ostalog, i Kancelarije za saradnju.
On je dodao da bilo koji zahtjev može da podnese i neko u ime Biljane Plavšić.