Regija
0

Srbija neće plaćati Mladićevu odbranu

FENA
Dušan Ignjatović
Dušan Ignjatović
Država Srbija neće plaćati troškove odbrane Ratka Mladića u procesu pred Haškim tribunalom, ali će možda odobriti materijalnu pomoć i karte za porodicu.

Odluka o tome da li će Mladić imati pravo na materijalnu pomoć od 200 eura mjesečno za troškove boravka u Scheveningenu, a njegova porodica imati pravo na određeni broj avionskih karata, tek treba da bude donesena.

Kako je ranije izjavio Dušan Ignjatović, direktor Ureda za saradnju s Haškim tribunalom, pomoć koju dobijaju haški optuženici iz Srbije ne odnosi se na finansiranje odbrane, već na troškove boravka u pritvoru i nadoknadu troškova posjete njihovim porodicama.

„Naknada dijela troškova boravka u pritvorskoj jedinici Međunarodnih krivičnog tribunala optuženih koji su se dobrovoljno predali iznosi 200 eura mjesečno. Članovi uže porodice za posjetu pritvorenika koji su se dobrovoljno predali u Haagu imaju pravo na isplatu cijene tri povratne avionske karte na relaciji Beograd – Amsterdam i isplatu iznosa od 250 eura po osobi na ime ostalih troškova, svaka dva mjeseca”, kaže Dušan Ignjatović.

Ako je suditi po odredbama Vlade Srbije o tome ko ima pravo na mjesečnu pomoć države, Ratko Mladić ne ispunjava te uvjete. Međutim, Nacionalni savjet za saradnju s Haškim tribunalom ima diskreciono pravo da tu pomoć dodijeli, prenose beogradski mediji.

U haškom tribunalu Mladić ima dvije mogućnosti - da se brani sam ili da zatraži advokate. U dosadašnjoj praksi Haški sud je plaćao odbranu onima koju izabrali da imaju advokate, ali i za to je neophodno ispuniti određene uvjete - da osoba kojoj se sudi nema imovinu, novac na računima.

Kako je saopćio advokat Miloš Šaljić, Mladić je jučer prvi put s njim razgovarao o pravnom timu koji će ga zastupati pred Tribunalom u Hagu.

"Ja ću sigurno putovati u Haag. Spominjali smo još neka imena, među njima ima onih koji su već bili angažirani na procesima u Haagu, ali i novih imena", kaže Šaljić.

Inače, za finansijsku pomoć 21 haškog optuženika kojima se sudi pred Međunarodnim tribunalom Srbija je prošle godine izdvojila 19 miliona dinara, odnosno oko 186.000 eura.