Francuska diplomatija
0

Srbija ne može dobiti i EU i Kosovo, nećemo novi Kipar

Sarajevo-x.com
Jeremić vjeruje  može dobiti i Kosovo i članstvo u EU.
Jeremić vjeruje može dobiti i Kosovo i članstvo u EU.
Srbija ne može dobiti i Evropsku uniju i Kosovo, Sjedinjene Američke Države trebaju se snažnije angažirati za ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, novi su detalji o diplomatskim stavovima SAD-a i njenih evropskih saveznika koje nam omogućava WikiLeaks.

Najnovija depeša u kojoj se spominju Srbija i Bosna i Hercegovina jeste ona iz Ambasade SAD-a u Francuskoj, a datira od februara mjeseca ove godine. Roland Galharague, pomoćnik državnog sekretara za kontinentalnu Evropu u Vladi Francuske, razgovarao je sa visokim američkim diplomatama, Alexanderom Vershbowom, nekadašnjim ambasadorom u Južnoj Koreji i aktuelnim pomoćnikom za međunarodnu sigurnost državnog sekretara za odbranu, te pomoćnikom za europska i euroazijska pitanja državnog sekretara Spencerom Boyerom.

Između aktuelnih pitanja Gruzije, Rusije, Irana, diplomate su se dotakle naše države i naših istočnih susjeda. Američki diplomate izvještavaju Washington o nadolazećim teškim pitanjima za transatlantske odnose zbog "smanjenog američkog angažmana u BiH", te Afganistana.

Srbi bijesni na Francuze

Galharague je tražio od Washingtona da se aktivno uključi i zajedno sa Evropskom unijom odbije Srbiju od predlaganja nove rezolucije. On je nedvosmisleno rekao američkim diplomatama kako ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić "vjeruje kako Srbija može pobijediti na Kosovu i pobijediti glede članstva u Evropsku uniju".

"Mi moramo staviti do znanja da je to neistina", kazao je Galharague.

On je dodao kako su Srbi bijesni na Francuze zbog demarša Pariza u kojem je jasno kazan stav o novoj UN-ovoj rezoluciji. Francuzi su uvjereni da je njihova poruka bila snažna, ali ju je Srbija doživjela kao veliku promjenu stava.

Stoga EU treba ostati na poziciji da pitanja Kosova i ulaska Srbije nisu formalno povezana. Galharague je kazao kako Srbi "sada razumiju da, ukoliko želi biti u Evropskoj uniji, Srbija na koncu mora priznati Kosovo."

"Mi smo im rekli kako ne želimo novi Kipar", pojasnio je francuski diplomata svojim američkim kolegama, referirajući se na kontroverznu odluku Bruxellesa da prizna vladu u Nikoziji, koja ne vlada trećinom otoka na kojoj je nepriznata turska republika Sjeverni Kipar.

Dalje, Galharague je konstatirao kako će Srbi, prije ulaska u EU, morati riješiti ključne probleme sa Kosovom kada je u pitanju pravosuđe, policija, trgovina, robna razmjena, poljoprivreda, kao i upotreba drugačije terminologije. Francuzi smatraju kako je najbolji put za Srbiju saradnja sa EULEX-om.

"Na kraju dana, Srbija mora priznati Kosovo ukoliko želi da uđe u Evropsku uniju", kazao je Galharague.

Razmimoilaženja u vezi Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina spada, prema mišljenju Pariza, u teme u kojima će "možda doći do razmimoilaženja", kako to definira francuski diplomata. Galharague je rekao kako su Francuzi veoma razočarani zato što je Washintgon odgodio sve planove i akcije za period poslije oktobarskih izbora. On je također pretpostavio da američki i evropski dužnosnici "imaju različite procjene potrebe kontinuiranog angažmana u Bosni i Hercegovini".

"Bosanske stranke neće napredovati bez jedinstva SAD-a i EU. Kada se Amerikanci odmaknu, makar privremeno, Galharague tvrdi da Bosanci to odmah primijete i reagiraju u stilu 'Amerikanci odustaju, zašto bi mi pravili kompromise?' Američka vlada, Španija kao država koja predsjedava Evropskom unijom, i visoka predstavnica Catherine Ashton trebaju voditi promjene", zabilježeno je u ovoj depeši.

Na koncu, poluga za pritisak na lidere u BiH glede ustavnih promjena, prema mišljenju zvaničnog Pariza, mogla bi biti presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić/Finci.