Regija
0

Srbija: Na izborima oko 1.500 domaćih i stranih posmatrača

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izbore u Srbiji u nedjelju pratiće oko 1.500 posmatrača iz više domaćih i stranih organizacija, kao i više od 100 akreditovanih stranih novinara.

Tako će izbore pratiti Organizacija za posmatranje izbora iz Tokija, Inicijativa za podršku demokratiji "Silva" iz Kopenhagena, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, OSCE, OSCE-ODIHR, CeSid i "Transparentnost Srbija" (TS).

Tok izbornog procesa pratiće i Švedski međunarodni liberalni centar, kao i ambasade SAD-a, Velike Britanije i Francuske u Beogradu.

CeSid i TS će na biračkim mjestima imati oko 1.000 posmatrača, dok je stranih posmatrača više od 150.

Svi oni su dobili odobrenje Republičke izborne komisije da mogu da prate izborni proces u nedjelju.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, koje je zaduženo za akreditaciju stranih novinara, za praćanje izbora prijavljeno je oko 40 stranih novinara.

Stalno akreditovanih stranih novinara u Srbiji je 100, pa se očekuje da i oni prate izborni proces.

Prema uputstvu za provođenje parlamentarnih izbora, domaća udruženja su mogla, da bi pratila izbore, da prijave dva punoljetna državljanina Srbije, koji ne smijueju biti kandidati za poslanike uz izvod iz Registra udruženja.

Kada je riječ o stranim posmatračima, bilo je neophodno da pribave pozitivno mišljenje MVP-a, a zatim, kao i domaći, RIK-u dostave spisak osoba koje prijavljuju za posmatrače.

RIK je domaćim i stranim posmatračima izdaje akreditacije, a troškove snose podnosioci pijave čiji posmatrači prate izbore.