Regija
0

Srbija: Kriminalci više neće moći na sportske događaje

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vlada Srbije usvojila je Nacionalnu strategiju za borbu protiv nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama do 2018. godine i Akcioni plan za provođenje ove strategije, čime se uspostavlja mehanizam kojim se sprečava da rizične grupe i poznati izvršioci krivičnih djela prisustvuju sportskim događajima.

Izmjenama propisa omogućeno je brzo i efikasno procesuiranje izvršilaca krivičnih djela i prekršaja.

Ovim dokumentima utvrđena je osnova za uspostavljanje efikasnih mehanizama i koordinacija i jasna podjela nadležnosti i odgovornosti za sistemsko sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim terenima, saopšteno je iz Vlade Srbije, nakon sjednice.

Provođenje strategije omogućiće stvaranje bezbjednog ambijenta na sportskim priredbama i razviti pravne i institucionalne mehanizme na prevenciji i sprečavanju nasilja.

"U saradnji sa sportskim savezima i međunarodnim organizacijama očekuje se da se ostvare evropski standardi u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju.

U Akcionom planu za provođenje Nacionalne stregije ističe se da je uspostavljen integrisani sistem bezbjednosti na nacionalnom i lokalnom nivou koji će omogućiti efikasniji preventivni rad na sprečavanju nasilja.

Vlada Srbije usvojila je i Prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Crne Gore o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama.

Ministri su usvojili i Prijedlog zakona o bezbjednosti i interoperabilnosti željeznice, kao i Prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti željezničkog saobraćaja.

Usvojen je i Prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade Australije, kao i Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između Srbije i Bjelorusije o pravnoj pomoći u građanskim krivičnim stvarima.