State Department
0

Srbija krajnje odredište žrtava trgovine ljudima

SRNA
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Srbija je tranzitna zemlja i krajnje odredište žrtava međunarodne i lokalne trgovine ljudima - navedeno je godišnjem izvještaju američkog State Departmenta o trgovini ljudima.

U ovom izvještaju, Srbija je svrstana među zemlje koje ne ispunjavaju standarde, ali čini napore da ih ispuni.

Srbija je navedena kao odredište za žrtve iz istočne Evrope i centralne Azije, koje u nju stižu preko Kosova i Makedonije, a tranzitna zemlja za žrtve iz BiH, Hrvatske i Slovenije, koje odatle nastavljaju ka zapadnoj Evropi.

"Većinu identifikovanih žrtava prošle godine činile su žene i djeca. Ženama i djevojkama, od kojih su više od polovine maloljetne, trguje se radi seksualne eksploatacije, a djecom, uglavnom Romima, radi seksualne eksploatacije, prinudnog braka ili prosjačenja", navedeno je u izvještaju koji je predstavila američki državni sekretar Hillary Clinton. 

State Department je naveo da Vlada Srbije ulaže znatne napore u borbu protiv trafikinga, ali da, ipak, ne ispunjava u potpunosti osnovne standarde za suzbijanje ovog oblika kriminala.

Glavni problem predstavlja izricanje kazni osuđenima i gonjenje njihovih saučesnika iz redova vlasti, a ostalo je i da vlada definiše proceduru identifikacije potencijalnih žrtava.

Navedeno je i da vlasti Srbije nisu proslijedile američkim ekspertima kompletne podatke i da bi, ukoliko ne riješi ova pitanja, Srbija u sljedećem izvještaju mogla da bude negativno ocijenjena.