Regija
0

Srbija je zemlja sa najvećim brojem izbjeglica u Evropi

SRNA
Srbija je 21 godinu poslije izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji i dalje zemlja sa najvećim brojem izbjeglica u Evropi, a u posljednjih pet godina dolaze i izbjeglice iz Sudana, Eritreje i Pakistana, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu povodom Svjetskog dana izbjeglica.

Zamjenik komesara za izbjeglice i migracije Srbije Svetlana Velimirović rekla je da se u Srbiji nalazi 57.000 osoba sa izbjegličkim statusom od kojih 41.800 iz Hrvatske i 15.300 iz BiH, a svega pet odsto je i dalje zainteresovano da se vrati u ranije mjesto prebivališta.

U Srbiji ima još 29 kolektivnih centara od kojih 11 na Kosovu i Metohiji u kojima je 2.400 ljudi, a više od 250.000 izbjeglih, prema riječima Velimirovićeve, uzelo je državljanstvo Srbije, ali nije do kraja riješilo svoj status.

"O ugroženosti izbegličke populacije najbolje govori podatak da je procenat nezaposlenosti među domaćim stanovništvom 18 odsto, a kod izbeglih lica preko 30 odsto, kao i da 40 odsto njih živi u podstanarstvu, a dodatnih 20 odsto u svom objektu koji ne ispunjava standarde za život“, rekla je Velimirovićeva na konferenciji koju je organizovao Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije.

Ona je najavila da se prvi talas realizacije regionalnog stambenog programa, koji predviđa rješavanje stambenih potreba za 16.780 najugroženijih izbjegličkih porodica u Srbiji, očekuje ove jeseni.

"U naredne tri do četiri sedmice očekuje se raspisivanje konkursa, a u pravima su izjednačena i lica sa statusom izbjeglica i lica koja su započela integraciju uzimanjem državljanstva", pojasnila je Velimirovićeva.

Ukupna vrijednost programa za Srbiju je 335 miliona evra, od čega je na donatorskoj konferenciji u Sarajevu prikupljena polovina potrebnih sredstava.

Šef političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji Luka Bjankoni rekao je da je EU od 2000. godine donirala više do 64 miliona evra za projekte namijenjene izbjeglim i raseljenim licima u Srbiji, a za regionalni program stambenog zbrinjavanja obezbijedila je 230 miliona evra.

Šef Odjeljenja UNHCR-a An Birgit Krum Hansen rekla je da je preko UNHCR-a za rješavanje problema izbjeglica na Balkanu u posljednjih 20 godina uloženo više od 500 miliona dolara i da se na UNHCR vrši pritisak da se zatvori poglavlje izbjeglištva na Balkanu.