Primio i razumio optužnicu
0

Srbija: Ispunjeni uvjeti za izručenje Gorana Hadžića

FENA
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Uhapšeni haški optuženik Goran Hadžić saslušan je u srijedu pred istražnim sucem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon čega je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Hadžić je tokom poslijepodneva saslušan u beogradskom Specijalnom sudu, u prisutnosti njegova branitelja Tome File koji je novinarima ispred suda izjavio kako je istražni sudac donio rješenje da su ispunjeni uvjeti za Hadžićevo izručenje Tribunalu.

Fila je kazao kako je Hadžiću uručena optužnica te da je on kazao da je razumije, ali se nije izjašnjavao o navodima u optužnici. Također je dodao da neće biti uložena žalba na rješenje o Hadžićevom izručenju.

Dodao je kako je Hadžić tokom sedmogodišnjeg skrivanja veći dio vremena bio izvan zemlje, a da je na nadležnim organima da utvrde gdje i kako, te da Hadžić prilikom hapšenja nije bio naoružan niti je imao kod sebe bilo kakve dokumente.

Hadžić, prema proceduri, protiv rješenja o ispunjenosti uvjeta za izručenje može podnijeti žalbu u roku od tri dana, a o žalbi odlučuje tročlano izvanraspravno vijeće suda u roku od tri dana.

Nalog za izručenje potpisuje srbijanska ministrica pravosuđa, nakon čega slijedi izručenje.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je kako će se, po zakonu, pričekati da prođu tri dana predviđena za podnošenje žalbe te dodao kako očekuje da će postupak izručenja brzo biti završen.

Nakon hapšenja Hadžić je smješten u pritvoru beogradskog Specijalnog suda gdje će ga, kako se očekuje, tokom sljedećih dana posjetiti članovi njegove porodice.