Svetozar Marović
0

"Srbija i Crna Gora trebaju graditi specijalne odnose"

FENA
Svetozar Marović
Svetozar Marović
Potpredsjednik crnogorske vlade i Demokratske stranke socijalista Svetozar Marović ocijenio je u petak da Srbija i Crna Gora, kao dvije nezavisne države, treba da grade posebne odnose.

Marović je ponovio da Crna Gora neće uspostavljati diplomatske odnose s Kosovom dok Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu ne donese odluku o legalitetu proglašene nezavisnosti Kosova.

Zadnji predsjednik zajedničke države Srbije i Crne Gore rekao je da "Crna Gora i Srbija trebaju graditi najbliže odnose" i da "ne vidi razloga da bude drugačije".

"Uvjeren sam da kao dvije nezavisne međunarodno priznate države Crna Gora i Srbija treba da grade posebne odnose bliskosti i povjerenja u obostranom interesu i bez skrivenih namjera", rekao je Marović u intervjuu podgoričkim Vijestima.

Odgovarajući na pitanje zašto je izjavio da je njegov osobni stav kako ne treba slati ambasadora u Prištinu dok sud u Haagu ne odluči o legalitetu proglašenja nezavisnosti Kosova, Marović je kazao da je "to rekao zato što tako misli".

"Nema potrebe požurivati proces, dok u Hagu traje postupak povodom tužbe Srbije i dok sud ne odluči o legalitetu proglašene nezavisnosti", naveo je potpredsjednik crnogorske vlade.

On je dodao da "ostaje pri tome kako nema prepreka da dvije nezavisne države uspostave diplomatske odnose, ali ako to nismo učinili do sada, mislim da nas ni danas strpljenje neće kazniti nego nagraditi".