Regija
0

Srbija: General preuzeo krivicu za smrt deminera

Anadolija
Ljubiša Diković (Foto: Anadolija)
Ljubiša Diković (Foto: Anadolija)
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković preuzeo je odgovornost za pogibiju dvojice pripadnika Vojske Srbije na Kopaoniku, koji su stradali u eksploziji zaostale kasetne bombe.

"Odgovoran sam ja, i zamolit ću ministra odbrane da utvrdi moju odgovornost", rekao je Diković prilikom obilaska mjesta nesreće.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić, koji je zajedno sa Dikovićem došao na Kopaonik, rekao je da će istraga utvrditi uzrok pogibije.

"Ovo je veliki gubitak za našu vojsku i našu zemlju, jer je riječ o vrhunskim pirotehničarima i ja sam već izdao naredbu da se sprovede kompletna istraga o uzrocima smrti", izjavio je Vučić i dodao da su poginuli pripadnici Vojske Srbije bili profesionalci sa iskustvom.

Vučić je primijetio da su vojnici stradali od kasetne bombe bačene u vrijeme NATO bombardovanja 1999. godine i to na dan kada je potpisana Konvencija o zabrani upotrebe kasetnih bombi.

Kako je danas saopštilo srbijansko Ministarstvo odbrane, u eksploziji zaostale kasetne bombe na Pančićevom vrhu su poginuli stariji vodnici Nebojša Milić (37) i Slaviša Marković (36).

"Prilikom raščišćavanja terena od minsko-eksplozivnih sredstava tom prilikom poginula su dvojica podoficira, pripadnika Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije", navedeno je u saopštenju.

Pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani na raščišćavanju terena od minsko-eksplozivnih sredstava na osnovu ugovora Komande ViPVO sa Kontrolom letenja SCG (SMATSA) radi izgradnje zaštitne ograde oko objekta na Kopaoniku.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitne mjere na rasvjetljavanju okolnosti vanrednog događaja i utvrđivanju odgovornosti.