Hronični bolesnici
0

Srbija: Dva smrtna slučaja od gripa tipa A

SRNA
U Srbiji su registrovana dva smrtna slučaja koji se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa tipa A, izjavila je Dragana Dimitrijević sa Instituta "Milan Jovanović Batut".

Oba smrtna slučaja dogodila su se u februaru. U prvom slučaju preminula je osoba na području Beograda, a 13. februara preminula je osoba sa područja Novog Sada.

"Oba pacijenta su bili hronični bolesnici i oni su hospitalizovani zbog osnovne bolesti. Kod njih je potvrđen virus gripa, ali ponavljam oni su bili hronični bolesnici", rekla je Dimitrijevićeva.

Ona je navela da je na Klinikama za hematologiju i nefrologiju Kliničkog centra Vojvodine registrovana epidemija virusa gripa koja je danas prijavljena Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", javljaju beogradski mediji.

"Od 80 pacijenata, virus gripa tipa B registrovan je kod četiri pacijenta, a vgoregistrovan je kod 13 pacijenata", rekla je Dimitrijevićeva i apelovala da građani izbjegavaju posjete bolnicama.

Ona je istakla da je epdemiološka situacija u Srbiji očekivana za ovaj period godine i da se preduzimaju sve mjere za sprečavanje epidemije.

Prema posljednjim podacima, do 10. februara, u Srbiji je zabilježeno 11.942 slučaja oboljenja sličnih gripu, što pokazuje i dalje srednju aktivnost virusa gripa sva tri tipa.