Regija
0

Srbija: Dunav raste kod Novog Sada

SRNA
Vrh poplavnog talasa na Dunavu pomjera se ka Novom Sadu, a vodostaj kod Bezdana postepeno opada, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije u Srbiji Predrag Marić.

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" saopštilo je da je vodostaj Dunava kod Bezdana niži za sedam centimetara nego juče, ali da rijeka raste nizvodno od Bačke Palanke, ka Novom Sadu i Starom Slankamenu.

Marić je rekao da je još jedan spasilački tim sa područja Apatina preventivno poslat u Beočin da bi se ojačale odbrane od poplava, prenose beogradski mediji.

Oko 200 kuća iz nebranjenog dijela u Beočinu je evakuisano, podsjetio je Marić i dodao da se čeka da prođe poplavni talas kako bi se ljudi vratili normalnom životu.

On je naveo i da je jutros održan sastanak Radne grupe za odbranu od poplava, a dogovoreno je da se kontaktira Hidroelektrana Đerdap da bi se vidjelo da li može da dođe do bržeg protoka vode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da preventivne mjere preduzete u Somboru čine sistem odbrane od poplava stabilnim, u Beočinu je još ugroženo nekoliko naselja, a u Stari Slankamen su dopremljene brane za sprečavanje poplava.

Tim Sektora za vanredne situacije za spasavanje na vodi iz Niša krenuo je jutros u opštinu Beočin, navodi se u saopštenju i dodaje da su u tom mjestu i dalje ugrožena naselja Susak, Bonoštor, Čerević i Dunav.

Kod Bezdana je jutros izmjeren vodostaj od 749 centimetara, kod Bačke Palanke jutros je izmjereno 723, a kod Novog Sada 667, što je u odnosu na jučerašnja mjerenja porast od 19 centimetara.

Vodostaj kod Novog Sada će u naredna dva dana porasti za još desetak centimetara i zaustaviti se na koti 677.

Porast Dunava za posledicu ima i povećanje vodostaj Tise u donjem toku, pa je jutros kod Titela vodostaj dostigao 640 centimetara.

Ovi visoki vodostaji za sada ne predstavljaju problem za branjeno područje, ali se duž odbrambenih linija sve više pojavljuju vodoleži i izvori, pa je danonoćno na terenu sve više osmatračkih i operativnih timova vodoprivrede, koji saniraju slaba mjesta.