EU
0

Srbija dobila pomoć za programe prekogranične saradnje

FENA
Potpredsjednik srbijanske vlade za europske integracije Božidar Đelić i voditelj izaslanstva Europske komisije u Srbiji Josep Lloveras potpisali su u utorak u Beogradu sporazume vrijedne 2,6 miliona eura namijenjene programima prekogranične saradnje Srbije s Hrvatskom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Programi prekogranične suradnje usmjereni su, kako je objašnjeno, na poboljšanje produktivnosti i konkurentnosti ekonomskih, ruralnih i resursa životnog okoliša, te razmjenu ljudi i ideja kako bi se unaprijedila građanska i društvena saradnja.

Đelić je nakon potpisivanja sporazuma pred novinarima istaknuo da je riječ o projektima za koje se mogu natjecati fizičke osobe, razne organizacije, građanske udruge i lokalne samouprave te svi koji imaju ideju o unaprjeđenju odnosa sa zemljama u susjedstvu.

Navevši da su sporazumi potpisani u okviru programa predpristupne pomoći EU (IPA - Instrument for Pre-Accession Assistance), Đelić je to ocijenio važnim korakom za tri bivše jugoslavenske republike s kojima Srbija gradi nove odnose u razdoblju nakon Jugoslavije.

Lloveras je objasnio kako je potpisivanje sporazuma dio druge faze programa IPA, koja je usmjerena na provedbu malih akcija radi omogućavanja suradnje zemalja u susjedstvu. Podsjetio je da je prva faza podrazumijevala nacionalni program koji je bio usmjeren na infrastrukturu i zgrade državnih ustanova.