Regija
4

Srbija dobila novu Vladu, Vučić novi-stari premijer

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Skupština Srbije izabrala je danas novu Vladu te zemlje na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem javnim glasanjem narodnih poslanika uz prozivku.

Za Vladu su glasala 163 narodna poslanika, od 225 prisutnih. Protiv su glasala 62 poslanika, a njih 24 bilo je odsutno. Uzdržanih nije bilo.

Poslanici su prozvani po azbučnom redu, a izjašnjavali su se izgovarajući riječi "za" ili "protiv".

Nakon glasanja, proglašena je pauza do 19.00 sati, kada će premijer i njegov kabinet položiti zakletvu Skupštini.

Nova Vlada Srbije ima 21 člana, a pored premijera Vučića, čine je i prvi potpredsjednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsjednik i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsjednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić.

Ministar privrede je Goran Knežević, ministar finansija Dušan Vujović, odbrane Zoran Đorđević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pravde Nela Kuburović, državne uprave Ana Brnabić, a ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ministar zdravlja je Zlatibor Lončar, rada, zapošljavanje, za boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, omladine i sporta Vanja Udovičić, a ministar kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.

Vladu čine i ministri bez portfelja Jadranka Joksimović, Slavica Đukić-Dejanović i Milan Krkobabić.

Parlamentarni izbori za narodne poslanike Srbije održani su 24. aprila, zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima, a Skupština je konstituisana 3. juna.