Regija
0

Srbija: Demokrate pregovoraju sa socijalistima

Klix.ba
Demokratska stranka (DS) pregovaraće sa koalicijom koju predvodi SPS oko formiranja većine u parlamentu Srbije, saopšteno je sinoć iz ove stranke.

Beogradski mediji su kasno sinoć prenijeli da je šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini Vojvodine, Borislav Novaković, rekao da bi ta stranka vrlo brzo mogla da saopšti ime svog kandidata za premijera Srbije.

"Predsedništvo DS-a je donelo odluku da započne pregovore, na osnovu dogovora postignutog 8. maja, sa koalicionim partnerima SPS-PUPS-JS oko formiranja parlamenatarne većine", navedeno je u saopštenju.

U centrali Demokratske stranke u Beogradu sinoć je održana sjednica užeg sastava predsjedništva stranke na kojoj su analizirani izborni rezultati.

Sednici DS-a je prisustvovao i predsjednik Boris Tadić koji nakon sastanka nije želio da daje izjave medijima. Novinarima je rečeno da je to bila redovna sjednica koja se održava uvijek nakon izbora.

Šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini Vojvodine, Borislav Novaković, rekao je agenciji Beta da bi ta stranka danas mogla da saopšti ime svoga kandidata za premijera Srbije, dok neki mediji prenose da će ime kandidat, za premijera DS-a objaviti u srijedu.

Demokratska stranka je demantovala navode koji su se juče pojavili u medijima da su zbog lošeg odziva na birališta u Beogradu za drugi krug predsjedničkih izbora raspušteni Gradski odbor i opštinski odbor DS-a u prestonici Srbije. DS je u saopštenju istakla da je te informacije "tokom celog dana plasirala Srpska napredna stranka".

"Demokratska stranka prilaže medijima na uvid odluku Izvršnog odbora DS-a od 16. maja 2012. godine, kojom se raspisuju redovni neposredni izbori u 11 opštinskih odbora Demokratske stranke u Beogradu, kojima je isticao dvogodišnji mandat započet 5. juna 2010. godine", saopšteno je iz DS-a.

U nedjelju su u Srbiji održani ponovljeni izbori za predsjednika Srbije na kojima je kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić pobjedio lidera DS-a Borisa Tadića.

Republička izborna komisija (RIK) je u ponedjeljak saopštila preliminarne zvanične rezultata sa obrađenih 99,34 odsto biračkih mjesta, na osnovu kojih je predsjednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić osvojio je 49,55 odsto glasova, a kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić47,30 odsto glasova birača koji su izašli na izbore.

Novoizabrani predsejdnik Srbije Tomislavu Nikolić stupiće na čelo države nakon polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije. Prema propisima u Srbiji predsjednik države predlože mandatara za sastav buduće vlade.