Regija
0

Srbija danas otvara pregovore o pridruživanju EU

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon višekratnog odlaganja, izazvanog nezadovoljstvom nekih evropskih članica kvalitetom realizacije dobrosusjedskih odnosa Beograda i Prištine, večeras Srbija i formalno započinje završnu etapu pristupanja Evropskoj uniji.

Pregovori sa ovom zemljom će započeti sa, za Brisel iznimno važnim, a za Beograd posebno osjetljivim poglavljem 35 pregovora, koje se tiče normalizacije odnosa sa Prištinom.

Uz ovo, otvoriće se i poglavlje 32, posvećeno finansijskoj kontroli, za koje begoradska strana tvrdi da će biti lakči dio priče s
obzirom na dobru pripremljenost i visoke ocjene  koje je Srbije na tom polju, dobila u posljednjem godišnjem izvještaju Evropske komisije.

"Otvaranje i početak pregovora je stvarni početak ovog procesa, jer je to na neki način, odredjeni put, da bi ste stigli do konačnog odredišta, sva utvrđena poglavlja trebaju da budu ispregovarana i zatvorena. Dakle, počinjemo sa dva poglavlja, a važno je da se nastavi saradnja i dijalog između Srbije i Kosova, da se primjeni sve što je dogovoreno", poručio je Vladi Srbije evropski komesar za pregovore o proširenju, Johannes Hahn pred današnji početak završnih pregovora.

Pregovaračka platforma evropske strane, utvrđena među 28 članica Unije, predviđa u okviru poglavlja 35 čak 16 tačaka koje će biti predmet pregovaranja i s obzirom na kompleksnost teme, vjeruje se da će ovo poglavlje i pregovori o njemu, ostati otvoreno sve do kraja ukupnog pregovaračkog procesa.

Srbiju od danas čeka ozbiljan i naporan rad, godine intenzivnih pregovora sa EU, ukupno 35 pregovaračkih poglavlja među kojima, osim dobrosusjedskih odnosa, Bruxelles posebnu pažnju poklanja i pitanju vladavine prava.

"Vlada u Beogradu je već kompletirala akcione planove koji se bave pitanjem pravosuđa, vladavine prave, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala i sa moje tačke gledišta bilo bi moguće da u prvoj polovini naredne godine otvorimo i ova važna poglavlja pregovora", najavio je evropski komesar.