Regija
0

Srbija će poništiti jednostranu odluku o neovisnosti kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Državni vrh Srbije usuglasio se u ponedjeljak navečer da u slučaju protupravnog jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova državne institucije moraju donijeti posebne odluke o poništavanju takvih "protupravnih akata".

Kako je sapćeno iz Vlade Srbije, na trojnom sastanku predsjednika Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića dogovorena je jedinstvena državna i nacionalna politika Srbije, te je dogovoreno da će predsjednik Srbije u utorak održati sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost, na kojoj će biti razmotreni akcijski planovi u slučaju jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica sazvao je za četvrtak sjednicu Vlade Srbije na kojoj će biti usvojena "Odluka o poništavanju protupravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašavanju jednostrane neovisnosti", koja će se aktivirati onog trenutka kad vlasti na Kosovu proglase neovisnost, što se u priopćenju naziva "nelegalnim aktom", te će tu svoju odluku potom Vlada Srbije proslijediti Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje.

Odluku državnog vrha Srbije pozdravio je u ponedjeljak navečer zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, ocijenivši u izjavi za agenciju Tanjug da bi na sjednici parlamenta, koja bi se mogla održati u četvrtak, parlamentarne stranke mogle postići jedinstvo neophodno državi u ovom trenutku, dok je član Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić izjavio je da je "neprihvatljivo" da se u priopćenju nakon sastanka državnog vrha ne spominje glavni razlog sukoba u vladajućoj koaliciji, politički sporazum sa Evropskom unijom.

Prema njegovim riječima, za sve evropske snage u Srbiji neprihvatljiv je bilo kakav kompromis s premijerom Vojislavom Koštunicom i najbolje rješenje su izvanredni parlamentarni izbori.

"Koštunica je glavna prepreka za normalnu i europsku budućnost Srbije. Problem Kosova se sada koristi kao paravan, samo da bi oni koji nemaju nikakvu podršku u društv ostali na vlasti", kazao je Andrić novinarima.

Kako javlja Radio B92, u četvrtak bi najprije trebala biti održana sjednica Vlade na kojoj bi se donijela odluka o poništenju jednostrane neovisnosti Kosova, nakon čega bi takvu odluku trebala potvrditi i Skupština Srbije.

Takav bi rasplet događaja riješio trenutnu krizu vlasti u Srbiji, s obzirom na to da je premijer Koštunica posljednjih dana odbijao sazvati sjednicu Vlade Srbije prije nego što se parlament izjasni o najavljenom slanju misije EU na Kosovo i o privremenom političkom sporazumu koji je EU ponudila Srbiji, čije je potpisivanje, predviđeno za 7. veljače u Bruxellesu, odgođeno zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji u Srbiji.