Regija
0

Srbija: Carinici u neseseru pronašli više od 90.000 eura

FENA
Na graničnom prijelazu Preševo carinici su u ponedjeljak otkrili više od 90.000 eura sakrivenih u ženskom neseseru, za koje nije postojala potvrda o porijeklu novca, od kojih je zaplijenjeno više od 70.000 eura, saopćila je srbijanska Uprava Carine.

Novac je pronađen tokom detaljne kontrole automobila marke "Hyundai", turskih registarskih oznaka, kojim je putovao holandski bračni par iz Turske preko Makedonije u Holandiju.

Oni su 92.400 eura, za koje nisu imali nikakvu potvrdu o porijeklu novca, sakrili u ženski neseser za šminku koji se nalazio na zadnjem sjedištu među nagomilanim ličnim stvarima.

Svakome od njih vraćen je dozvoljeni iznos od po 10.000 eura, dok je preostalih 72.400 eura privremeno zadržano, stoji u saopćenju.

Iz Uprave Carine podsjećaju kako su putnici obavezni da prilikom ulaska i izlaska iz Srbije prijave svaku sumu veću od 10.000 eura, kako bi dobili potvrdu s kojom nesmetano mogu izaći iz zemlje.

Iz Srbije se može slobodno iznijeti do 10.000 eera, a više od toga mogu iznijeti samo strani državljani s prebivalištem u inozemstvu i domaći državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u inozemstvu duže od godinu dana, dodaje se u saopćenju.