Regija
1.1k

Srbija avionom poslala 50 tona pomoći za Alep

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Teretni avion sa 50 tona humanitarne pomoći namijenjene stanovnicima Alepa poletio je u četvrtak sa aerodroma u Nišu, prenosi Blic.

Ruski avion noseći pomoć Vlade Srbije poletio je oko 17.45 sa aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu. Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin naglasio je da je to pomoć Srbije ljudima koji stradaju u terorističkoj ofanzivi.

"To je pomoć za sirijsku djecu i sirijsko civilno stanovništvo kome je sada ova pomoć veoma potrebna", rekao je ruski ambasador dodavši da se akcija ostvaruje apsolutno u okvirima međunarodnog prava i u okviru napora koji preduzimaju Ujedinjene nacije.

On je kazao da je Srbija na human način primila izbjeglice sa Bliskog istoka. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je kazao da su u sirijski grad Alep poslati paketi u kojima se nalazi ulje, brašno, šećer, tri elektro-agregata, 2.000 vojničkih prekrivača, nosila, donji veš, lijekovi, gaze i sapuni.

U Alepu se vode oštre borbe između sirijskih snaga sa jedne i pobunjenika i terorista sa druge strane. U razmjeni vatre i artiljerije najviše stradaju civili.