Beograd
0

Srbi u Hrvatskoj žale se na svoj položaj

FENA
Srbi u Hrvatskoj vrlo teško ostvaruju manjinska prava, marginalizirani su i isključeni iz mnogih područja javnog i društvenog života, te njihova životna i statusna pitanja tek čekaju rješenje, zaključak je srbijanskog Ministarstva za dijasporu nakon sastanka srbijanskog ministra za dijasporu Srđana Srećkovića i predsjednika Srpskog demokratskog foruma (SDF) Veljka Džakule.

Kako se u ponedjeljak navodi u priopćenju Ministarstva, srbijanski ministar za dijasporu i Džakula su se sastali u Beogradu u petak, te razgovarali o mnogim važnim pitanjima koja se tiču položaja Srba u Hrvatskoj, njihova povratka i reintegracije.

"Prava koja je srpska zajednica u Hrvatskoj uspjela ostvariti uglavnom su postignuta ispunjavanjem obveza Hrvatske u procesu europskih integracija", navodi se u priopćenju srbijanskog Ministarstva za dijasporu.

Džakula je, navodi se u priopćenju, iznio da je Republika Hrvatska "izdala tjeralicu" na kojoj se nalazi 1200 Srba optuženih za ratne zločine, kao i da je njih 400 pravomoćno osuđeno.

"Srbi koji žive izvan Hrvatske često i ne znaju nalaze li se na tjeralicama ili listi pravomoćno osuđenih u odsutnosti. Tjeralice za ratne zločine, na kojima se nalaze i nevini ljudi, čine jednu od glavnih prepreka u procesu povratka izbjeglih Srba", kaže se u priopćenju te dodaje da je SDF zatražio pomoć od države Srbije u "izjednačavanju pravosudnih standarda i praksi u procesuiranju za ratne zločine, kao i da se sve žalbe rješavaju dinamikom određenom zakonom".

Na sastanku su, dodaje se, izneseni i problemi gospodarske i socijalne prirode u područjima u koja se vraćaju Srbi, koja su "opustošena i ekonomski zapostavljena", a predsjednik SDF-a je pokrenuo inicijativu da Ministarstvo za dijasporu, zajedno sa srbijanskim Ministarstvom za poljoprivredu, organizira "neki oblik edukacije za povratnike i stanovništvo u Hrvatskoj koje se bavi poljoprivredom".

Njezina bi svrha bila obučiti povratnike kako da traže povoljnije poljoprivredne kredite i subvencije koje Republika Hrvatska daje za razvoj poljoprivredne proizvodnje.