Jelena Karleuša, otvoreno
0

"Srbi su svjesni Mladića i Srebrenice"

Sarajevo-x.com
"Vi u BiH grešite kada mislite da Srbi kao narod nisu svesni i Mladića i Srebrenice i svega ostalog. Vrlo smo svesni. Nove generacije se takve prošlosti ili stide ili ne veruju da su se tako neverovatne stvari dešavale", kazala je u intervjuu za "Slobodnu Bosnu" pjevačica Jelena Karleuša koja je zbog svojih političkih stavova i odbrane prava gay populacije u posljednje vrijeme na udaru radikalnih krugova u Srbiji.

Karleuša u intervjuu otvoreno govori o nazadnosti brojnih stavova koji su i danas uvriježeni na Balkanu, o Ratku Mladiću, prešućivanju ratnih zločina u Srbiji, Zoranu Đinđiću i svojoj novoj pjesmi "Plava Šeherzada" kojom pokušava da pomiri islam i pravoslavlje na Balkanu.

"Mi smo se krvili na ovim prostorima zato što smo mešavina raznih vera i tu smo pokazali koliko smo primitivni i netolerantni. Kako će tek jedan Balkanac da prihvati činjenicu da se komšija ljubi sa drugim komšijom? Nama je još uvek nedopustivo da Dragan oženi Eminu, a kamoli da Dragan voli Aliju. Nama je potrebno vreme. Korak po korak. Prvo da naučimo da se poštujemo, kao narodi različite veroispovesti. Zatim da naučimo da nije normalno da tata bije mamu, onda da zaboravimo na izreke 'batina iz raja izašla' i 'da komšiji crkne krava'", kazala je u intervjuu Karleuša, dodajući kako će ljudi na Balkanu tek kada budu "pripitomljeni" shvatiti da moraju biti tolerantni prema drugačijem:

"Moramo da naučimo da smo mali i nebitni divljaci na tlu Balkana, koji će milom ili silom pripitomoti Amerika i Evropa."

Govoreći o prešućivanju ratnih zločina, dodala je kako se od njene generacije ne može očekivati da se izvinjava za zlodjela koja su počinili oni prije njih, ali da imaju odgovornost da učine sve da se to ponovno ne dogodi.

"Mene su interesovale barbike i mirno sam spavala u roze posteljini dok su vas rokali sa svih strana. Sada me ne interesuju barbike, već ljudi. Kada sam dovoljno velika da jasno i glasno, u ime moje generacije, kažem - tako nešto se više nikad neće ponoviti. Ne možete da očekujete da novi naraštaji u Srbiji preuzmu krivicu za zlodela idiota. To nije fer. Oni nisu mi. I ja vama postavljam retoričko pitanje - da li će nečije izvini da ublaži bol majke koja će zauvek imati živu ranu na srcu? Neće, naravno. Da li može da oprosti? Ne može. I ko je sad tu pametan? Niko. Možemo svi sada ili da filozofiramo do prekosutra ili da presečemo, podvučemo liniju i kažemo - jebi ga, 'ajmo na novo!", kazala je Karleuša.

Kompletan intervju može se pročitati u aktuelnom izdanju "Slobodne Bosne".