Za danas zakazan sastanak
0

Srbi se nadaju vraćanju KFOR-a u "okvir svog mandata"

SRNA
Predsjednik opštine Leposavić Branko Ninić izrazio je očekivanje da će na današnjem sastanku čelnih ljudi sjevernog djela Kosova sa komandantom KFOR-a Erhardom Devsom biti postignut dogovor o vraćanju Kfora u okvir svog mandata.

"KFOR je izašao iz mandata s događajima od 25. jula, kada je stao na stranu Prištine. Prema ranijim izjavama generala Devsa, KFOR se već vratio u mandat, koji mu je dalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i neće pomagati prištinskim institucijam u njihovom pokušaju instaliranja na sjeveru Kosova", izjavio je Ninić za novosadski "Dnevnik".

On je dodao da se Srbi sa sjevera protive raspoređivanju Euleksa, zato što se svrstao na stranu Prištine. 

"Euleks se stavio na stranu Prištine. Trenutno voze i njihove carinike na Jarinje i Brnjak, a mi tražimo da se stanje vrati na ono od prije 25. jula, kad je na tim prelazima bio samo Euleks bez pripadnika carine vlade Kosova...U tom slučaju, Euleksu bi bila dozvoljena sloboda kretanja", ponovio je Ninić. 

Komandant KFOR-a Erhard Drevs najavio je mogućnost da danas bude održan još jedan sastanak KFOR-a i predstavnika četiri opštine sjevera Kosova, ocijenivši da mirno i razumno ponašanje i Srba i jedinica KFOR-a u opštini Zubin Potok predstavlja dobar znak pred buduće razgovore.

On je jučer upozorio da KFOR ima mandat da u skladu sa rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN uspostavi punu slobodu kretanja, ali je ponovio da je KFOR spreman da u pregovorima sa Srbima dođe do mirnog rješenja, na obostrano zadovoljstvo. Drevs je naglasio da sloboda kretanja mora obuhvatiti i KFOR i Euleks.