Postignut sporazum na Kosovu
0

Srbi odbijaju ukloniti barikade i poštovati dogovor

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Premijer Kosova Hashim Thaci rekao je na vanrednoj sjednici vlade da je sa KFOR-om postignut sporazum o uspostavljanju kontrole nad graničnim prelazima sa Srbijom koji će omogućiti ostvarivanje punog embarga nad uvozom robe iz Srbije.

Govoreći o detaljima sporazuma, on je rekao da će KFOR nastaviti da se brine o graničnim prelazima.

"Biće dozvoljavan ulazak humanitarne pomoći, ali samo ako nadležne međunarodne agencije ocijene da za tako nešto postoji potreba'', pojasnio je Tahaci dijelove dogovora.

On je istakao da će odluke vlade Kosova o reciprocitetu trgovinskih odnosa sa Srbijom biti ostvarivani u punoj mjeri, te istakao da je "Kosovo ostvarilo punu kontrolu nad svojim granicama". 
	
Šef beogradskog Pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je večeras da sporazum postignut sa KFOR-om o rješavanju krize na sjeveru Kosova nije idealan, ali da obezbjeđuje mir.

Stefanović je precizirao da je dogovor u vezi sa prelazima Brnjak i Jarinje i da predviđa da tamo nema albanskih carinika, nema "Rosu" specijalaca i nema simbola takozvane države Kosovo.

"Na prelazu Brnjak biće policajci kosovske policije iz Zubinog Potoka, 28 Srba i trojica Albanaca", rekao je Stefanović.
On je objasnio da nema kosovske carine na ovom prelazu, te da je dogovor koji je postignut privremenog karaktera i ima pune međunarodne garancije, a na snazi je do 15. septembra.

"Sporazum nije idealan, razgovarali smo u lošim okolnostima, naše reagovanje sprečilo je kosovskog premijera Tachija da provede u djelo ono što je naumio. Sigurno je da je sporazum sa manjkavostima, ali on obezbjeđuje mir", rekao je Stefanović.

On je zatražio od okupljenih građana da budu složni i podrže državu. 

"Onaj ko prekrši sporazum odgovoran je za posljedice. Ovim sporazumom dali smo šansu dogovoru i stabilizaciji na terenu", zaključio je Stefanović.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović rekao je da su sporazum podržali Vlada Srbije i predsjednik Boris Tadić - prenose mediji. 

"Mirnim putem možemo braniti legitimne interese", rekao je Bogdanović na barikadi okupljenim Srbima u mjestu Rudare, te pozvao građane da podrže sporazum postignut sa Bilerom.

Međutim, Predstavnici Vlade Srbije zatražili su večeras od Srba na sjeveru Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa KFOR-om, ali su građani na barikadama u selu Rudare odbili da to učine.

KFOR je prošle sedmice uspostavio kontrolu na prelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i centralne Srbije poslije napetosti i incidenata koji su nastali nakon odluke Vlade Kosova da preuzme kontrolu nad tim punktovima.

"Nećemo uklanjati barikade. Na zahtev građana, odbornici će na sednici skupštine opštine odlučiti o sudbini barikada. Nećemo protiv interesa države, ali moramo misliti i o budućnosti svoje dece", rekao je građanima, na barikadi u mjestu Rudare, predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Građani su odlučili da nastave blokadu, u najboljem slučaju do sutra, kada bi trebalo da budu održane sjednice skupština srpskih opština na sjeveru Kosova - javlja izvještač Srne.


Stefanović je pozvao građane da poštuju sporazum uprkos svim manjkavostima i naveo da ako to ne učine neće biti daljih pregovora sa predstavnicima međunarodne zajednice. 
Kada je Stefanović završio obraćanje, pred građane su izašli predsjednici opština sa sjevera Kosova i pitali građane da li prihvataju dogovoreno, na šta su oni povikali da odbijaju da uklone barikade.

Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potom su napustili blokadu, dok su predsjednici srpskih opština ostali sa mještanima koji 12 dana blokiraju put.