Regija
0

Srbi na Kosovu napuštaju kosovske policijske snage

FENA
Srbi zaposleni u Kosovskoj policijskoj službi (KPS) u srpskim enklavama na Kosovu napustili su u srijedu svoja radna mjesta u skladu sa srbijanskom državnom politikom prema Kosovu, odnosno u skladu s Akcijskim planom Vlade Srbije, potvrdio je u srijedu srbijanski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić.

"Takvi potezi su u skladu s Akcijskim planom", kazao je Ilić novinarima. Taj Akcijski plan još nije predočen u javnosti.

Zastupnik u Skupštini Srbije i èlan srbijanskog pregovaračkog tima za status Kosova Goran Bogdanović kazao je Radiju B92 da je Srbima na Kosovu potrebna zaštita, te da bi bilo dobro da ju provodi srpska policija. No, dodao je kako misli da će se KFOR i UNMIK, koji su zaduženi za sigurnost na Kosovu, suprotstaviti formiranju srpske policije.

Iako je zastupnik u Skupštini Srbije, dodao je Bogdanović, niti njemu nisu poznati detalji Akcijskog plana Vlade Srbije koji se odnose na policiju, pa zato ne zna niti bi li ideja o stvaranju srpske policije na Kosovu bila u skladu s državnom politikom Srbije prema Kosovu.