Srbija
0

Srbi čuvaju milion komada ilegalnog oružja

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Građani Republike Srbije u svom posjedu imaju preko dva miliona pušaka i pištolja, saznaje list Press od izvora u tamošnjem MUP-u.

Prema podacima do kojih su došli, za oko 1.150.000 komada oružja građani imaju dozvolu. Od toga je oko polovine pištolja, a ostalo su duge cijevi.

Godišnje u prosjeku oko 20.000 stanovnika ove države podnese zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja. Odbijenih bude oko deset posto.

Bivši inspektor i detektiv Boža Spasić kaže da Srbi kod kuća drže sigurno još milion komada ilegalnog oružja, otprilike isto onoliko koliko je registrovano.

"Od sredine devedesetih Srbiju je zapljusnuo talas oružja koje je donoseno sa ratišta. Realna je ocjena da ima barem isto toliko oružja koje nije registrovano u odnosu na ono koje je legalno. Kanali šverca postoje i danas, i to nije nikakva tajna. Oružje dolazi iz Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske, Mađarske i sa Kosova", objasnio je Spasić.

Press saznaje da je oružje korišteno u trećini oružanih krivičnih djela u Srbiji ilegalno te da su kazne za posjedovanje neregistrovanog oružja relativno male.