Regija
18

Sprema se operacija zauzimanja Liberlanda

Klix.ba
Nakon hapšenja nekoliko simpatizera Liberlanda koji su na teritoriju ove zemlje pokušali ući proteklog vikenda, grupa aktivista inicijative Liberland Settlement Association, sprema mnogo ozbiljniju akciju osvajanja ovoga teritorija.

Naime, švicarska inicijativa neovisna od pokretana području "ničije zemlje" koju je Vit Jedlička namjerio pretvoriti u novu državu, trenutno se nalazi na području oko Liberlanda, a ova grupa aktivista nastoji odraditi posao u skladu sa zakonskim propisima i međunarodnim pravom, piše Index.hr.

Nikolajsen odlučio naseliti Liberland

Voditelj te grupe je švicarski poduzetnik Niklas Nikolajsen. On ima dansko državljanstvo. Nakon što je detaljno proučio cijelu pravnu situaciju oko Liberlanda, Nikolajsen je odlučio iskoristiti sve pravne mogućnosti da legalno uđe na područje za koje Hrvatska tvrdi da je Srbija.

Nikolajsen je od srpskih vlasti zatražio dopuštenje za ulazak na područje Liberlanda, a o tome je obavijestio i dansku ambasadu te ambasade drugih zemalja čiji su državljani u sklopu Liberland Settlement Association.

Dobili su sve potrebne potvrde od srpskih carinskih vlasti i srpske policije, a sada planiraju to sve skupa iskoristiti na način da se čamcima probiju u ono što Hrvatska tvrdi da je srpski teritorij. Pokušali su ući na to područje kopnenim putem pa su naletjeli na hrvatsku policiju, onemogućen im je prilaz i odvedeni su u pritvor.

U odluci Prekršajnog suda izričito piše da hrvatska strana tvrdi da su oni nelegalno prelazili granicu Hrvatske i Srbije na srpsku stranu. Na temelju tog dopisa, kako se radi o srpskom teritoriju, oni sada žele prijeći brodovima preko Dunava iz Srbije u Liberland", ističe izvor blizak Nikolajsenu.

Srbija već izdala aktivistima sve papire

Smatraju da, ako su im srpske vlasti to već dopustile, imaju svako pravo na to i da ih nema pravo zaustavljati hrvatska policija. Ako ih hrvatska policija na Dunavu zaustavi, ističu kako će to smatrati međunarodnim incidentom i da će o tome izvijestiti svjetsku javnost te zahtijevati odgovornost hrvatskih vlasti. Po mojem su sudu sve predradnje spremne za taj scenarij, stvar je trenutka kada će krenuti u akciju.

"Imaju brodove, legalno registrirane u Srbiji, srpska policija im je napravila papire sve. Još ne žele reći točno kada, ali prije je pitanje dana nego tjedana, možda i sati. Ponavljam, akcije ove grupe odvojene su od nastojanja Jedličke, on ni na koji način ne utječe na njih niti ih kontrolira, mislim da čak ni ne zna što smjeraju", zaključuje za Index izvor.