Slobodan Homen
0

"Sporazum o izručenju čim BiH izmijeni Ustav"

SRNA
Slobodan Homen
Slobodan Homen
Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen očekuje da će Srbija i BiH uskoro potpisati sporazum o međusobnom izručenju građana, odnosno čim BiH izmijeni svoj Ustav.

"Što se tiče BiH, mi smo prošle godine potpisali sve sporazume, osim sporazuma o međusobnoj ekstradiciji državljana. Taj sporazum je izuzetno važan, jer veliki broj ljudi ima i srpsko i državljanstvo BiH. Prema mojim saznanjima, tu je pre svega, problem u Ustavu BiH", rekao je Homen novinarima.

Odgovarajući na pitanje Srne povodom privođenja u BiH dvojice saradnika narkobosa Darka Šarića, Homen je rekao da ne sumnja u spremnost i BiH i Srbije da potpišu takav sporazum. 

On je rekao da je pravi pokazatelj da to nije samo političko opredjeljenje ni BiH, ni Srbije, niti Hrvatske, predstavlja obaveza svih koji žele da uđu u EU, jer njene članice isporučuju međusobno svoje državljane.

"Ulaskom u EU, BiH je obavezna da izmeni svoj ustav koji podrazumjeva da će svim drugim zemljama EU isporučivati svoje državljane", rekao je Homen. 

On je dodao da je ideja Ministarstva pravde Srbije da se napravi jedna `mini Eropska unija` na Balkanu kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala. 

Homen je podsjetio da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavljivao i zajedničke istražne timove koji će biti bazirani u Beogradu.