Borut Pahor
0

"Sporazum o arbitraži dobro rješenje i nema alternative"

FENA
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare, na kojoj je govorio o prvoj godini rada svoje vlade, da je Sporazum o arbitraži kad je riječ o graničnome pitanju s Hrvatskom dobro rješenje za Sloveniju koje nema alternative, a pozvao je oporbene čelnike da promisle vrijedi li se takvom rješenju odupirati.

"Hrvatska je sporazum već ratificirala, a ja se nadam da ćemo to učiniti i mi. Arbitražnim sporazumom riješili smo vrlo zahtjevan problem, a da to nismo učinili sada, dobili bismo velike probleme u budućnosti", rekao je Pahor na konferenciji za novinare na kojoj je postignuti sporazum ocijenio velikim uspjehom svoje vlade u vanjskoj politici.

"Postigli smo sporazum koristeći se velikim znanjem i iskustvom mojih suradnika i mene osobno. Slovenija je potpisivanjem sporazuma stekla veći politički i gospodarski utjecaj u regiji te sada može povećati svoj ugled u međunarodnoj zajednici, gdje će njezini savjeti opet postati poželjni", rekao je slovenski premijer.

Dodao je da Slovenija sada ima dobre odnose sa svim državama u regiji te potrebne kontakte s političkim čelnicima u svim državama. Zato je, upozorio je, potrebno da oporbene stranke koje se protive ratifikaciji Sporazuma o arbitraži razmisle ne samo o njegovu sadržaju, nego i o geopolitičkoj ulozi koju Slovenija njime dobiva te o mogućoj alternativi.

"Arbitražnim sporazumom povećali smo naš ugled u međunarodnoj zajednici i svoju geopolitičku ulogu", rekao je Pahor, dodajući da o tome želi govoriti predstavnicima stranaka koje su protiv njegove ratifikacije.

"Volio bih tom prilikom postaviti i pitanje što je alternativa arbitražnom sporazumu. Ja osobno tu alternativu ne vidim, nego vidim velike političke, gospodarske i sigurnosne rizike za Sloveniju", istaknuo je Pahor i najavio da se traži termin za njegove razgovore o Sporazumu o arbitraži s predsjednicima svih političkih stranaka.

Pahor je na konferenciji za novinare najviše govorio o gospodarskim problemima, ocjenjujući da je ovu godinu obilježio vrhunac krize i da će se sljedeće godine gospodarstvo oporaviti. Također je ocijenio da će njegova vlada, unatoč nekim teškoćama zbog rezultata na ekonomskom planu i u vanjskoj politici, izdržati do kraja mandata.