Sabine Freiser
0

"Spor oko statusa ne treba blokirati život na sjeveru Kosova"

FENA
Sabine Freiser
Sabine Freiser
Direktor projekta Međunarodne krizne grupe za Evropu Sabine Freiser ocijenila je da Kosovo i Srbija ne treba da dozvole da njihov spor oko statusa blokira napredak života stanovnika sjevera Kosova.

"Dok sveobuhvatno političko rješenje ne postane moguće, trebalo bi tražiti fleksibilna, privremena rješenja za unapređenje provođenja zakona, carinsko prikupljanje i raspodjelu finansijske pomoći na sjeveru", rekla je ona.

U najnovijem izvještaju Međunarodna krizne grupe (MKG) navedeno je da će se dijalog između Kosova i Srbije, u kome posreduje EU, narednih mjeseci vjerovatno baviti regionalnom saradnjom, komunikacijama, slobodom kretanja i vladavinom prava.

U izvještaju je posebno ukazano da je spor između Kosova i Srbije, koji održava zapadni Balkan podijeljenim i nesigurnim, najoštriji u općinama na sjeveru Kosova gdje je u praksi dvojni suverenitet.

Direktor za Balkan u Kriznoj grupi Marko Prelec smatra da će jedno vrijeme sjever Kosova, de facto, ostati pod dvojnim suverenitetom Kosova i Srbije, ali da će "Kosovo i Srbija, na kraju, morati odlučiti šta raditi sa ovom regijom". Do tada, lokalnoj zajednici su potrebna rješenja, dodao je on.

U izvještaju MKG-a konstatirano je da je provođenje zakona na sjeveru Kosova slabo i da je kosovska policija jedini znak prisustva Prištine, u koju lokalna zajednica ima malo povjerenja, javio je Tanjug.