Hrvatska i Crna Gora
0

Spor o granici na moru riješit će se u Haagu

FENA
Crnogorski dnevni list Vijesti piše u subotu da bi Hrvatska i Crna Gora trebale na sastanku u januaru sljedeće godine započeti sa pripremom dokumentacije o graničnom sporu kod Prevlake za Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu.

Pozivajući se na izvore iz crnogorske vlade, podgorički list navodi da bi se u januaru u Zagrebu trebao održati sastanak mješovite radne skupine koja bi trebala pokušati pripremiti zajedničku dokumentaciju na temelju koje bi ICJ donio odluku o razgraničenju Hrvatske i Crne Gore na moru, a koju bi poštivali i usvojili parlamenti dviju država.

List podsjeća da su premijeri Hrvatske i Crne Gore Ivo Sanader i Milo Đukanović u martu ove godine dogovorili da se na taj način riješi ovaj spor koji traje još od 1991. godine.

Odluka Međunarodnog suda pravde, verificirana i usvojena u parlamentima, zamijenila bi Privremeni protokol o razgraničenju kod Prevlake iz 2002. godine, po kojem Hrvatska u potpunosti kontrolira poluotok Prevlaku, a Crna Gora Boku i morski pojas oko unutarnje obale Prevlake.

List navodi da je Hrvatska ranije najavljivala da će tražiti da se povuče "središnja crta između crnogorske i hrvatske obale", što bi značilo da bi Hrvatska mogla kontrolirati značajan dio morskog pojasa na ulazu u Boku.

Crna Gora, međutim, nema namjeru složiti se s tim i najvjerojatnije će se pozvati na "posebne okolnosti", koje, kako tvrde u Podgorici, ICJ, čiji je osnivač UN, uvažava prilikom odlučivanja.