Regija
0

Split: 15 godina zatvora za ubistvo Meksikanke na Marjanu

FENA
Edi Mišić
Edi Mišić
Zbog teškog ubistva meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano, prošloga ljeta u Park šumi Marjan u Splitu (RH) , Županijski sud danas je nepravomoćno osudio Edija Mišića (28) iz Splita na 15 godina zatvora.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Vladimira Živaljića, Mišiću je ujedno produžilo istražni zatvor u kojem je od oktobra prošle godine.

Selene Macedo Graciano (31) je ubijena 22. augusta 2012. na Marjanu kada ju je, prema optužnici, Mišić u šumi presreo i okrutno ubio. Zaskočio je dok je šetala šumom, potom joj vezao usta i ruke, odnio je do zida, položio na zemlju, razodjenuo i kuhinjskim nožem zarezao po vratu.

Djevojka je iskrvarila, a tijelo je prekrio zemljom, granjem i kamenjem. Stotinjak spasitelja nesretnu je djevojku pronašlo tek trećeg dana nakon nestanka.

Tužiteljstvo je za počinitelja tražilo najstrožu zatvorsku kaznu od 40 godina, dok je njegov branitelj insistirao da ga se oslobodi ili da bude osuđen za obično, a ne teško ubistvo, tvrdeći da se radi o neuračunljivoj osobi.

Sve vrijeme suđenja u raspravnoj dvorani je bio brat ubijene Selene, Emmanuel kojemu je bio omogućen službeni prevoditelj za španski jezik, a u publici roditelji i ostali članovi uže Mišićeve porodice.

Na prvoj raspravi je uz brata Emmanuela iz Meksika u Split doputovala i Selenina majka Maria, a cijelo vrijeme meksičkoj porodici pomaže i meksički konzul u Splitu Marin Bosotina.

Tijelo ubijene meksičke turistkinje ptonađeno je tri dana nakon ubistva, 25. augusta, a već početkom februara ove godine Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Mišića. Od podizanja optužnice do početka prve rasprave prošlo je tek tri mjeseca, a suđenje, za koje je vladao neviđeni interes javnosti, trajalo je od maja do jula.

Vezani članci