Regija
0

Spindeleggerova ideja za Ljubljanu neprihvatljiva

FENA
Izjava austrijskog ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera da najnoviji prijedlog povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna, iznesen Sloveniji i Hrvatskoj, uključuje mogućnost da se odvoji pitanje granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru - iako se u međuvremenu pokazala netočnom - izazvala je veliko nezadovoljstvo slovenskih diplomata.

Kako su u subotu javili slovenski mediji u izvješćima iz Hluboke na Vltavi, gdje se o inicijativi Europske komisije o razrješenju graničnog prijepora i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora govorilo na neformalnom zasjedanju europskih ministara vanjskih poslova, slovenskoj strani je mogućnost pristupa rješenju graničnog pitanja koji je iznio austrijski ministar sasvim neprihvatljiva.

Mediji izražavaju sumnju da se takva informacija pojavila iz hrvatskih izvora. Osnovni razlog da je Spindeleggerova zamisao za Sloveniju neprihvatljiva je to što Ljubljana računa da će posredovanje Europske komisije omogućiti teritorijalnog kontakta Slovenije s otvorenim morem, a pri tom Slovenija isključuje da se spor riješi samo institutom slobodnog pristupa, odnosno neškodljivog prolaza za slovenske brodove. Kako neslužbeno ističu slovenski diplomati, Slovenija kao obalna država na neškodljiv prolaz ionako ima pravo već prema međunarodnim konvencijama.

Slovenska televizija javila je u subotu iz Češke da je neugodna situacija zbog navođenja te mogućnosti kao Rehnova prijedloga razjašnjena nakon što je Spindeleggerovu izjavu zanijekao sam Rehn, te nakon što su i sa svoje strane slovenski ministar Samuel Žbogar i hrvatski ministar Gordan Jandroković izjavili da u novoj službenoj ponudi koju im je dao Rehn ovoga tjedna predočio nema spomenute zamisli.

Slovenska televizija javila je da se stanje nakon neprimjerene izjave austrijskog ministra smirilo, te da Sloveniju nema pritisaka da prekine svoju blokadu hrvatskog pristupnog procesa. Kako navodi Slovenska televizija, pritisak bi bio ako bi pitanje blokade češko predsjedništvo EU-a odlučilo staviti na dnevni red formalnog zasjedanja ministara vanjskih poslova država članica EU-a prije održavanja iduće pristupne konferencije za Hrvatsku.

Inače, najnoviji Rehnov prijedlog - navodi Slovenska televizija koja se poziva na diplomatske izvore - odgovara Sloveniji jer se proces rješenja graničnog pitanja i deblokada koncipiraju kao jedna vrsta "arbitraže" koja bi uvažila i "načelo pravičnosti" na kojemu u rješenju granice inzistira Ljubljana. No, slovenski mediji uz to ipak upozoravaju da je novi Rehnov kompromisni prijedlog ponešto "misteriozan" i da još nije javno potvrđen.