Dodik i Tadić pripremaju film
0

Spielberg i De Niro u srpskom filmu o Jasenovcu?

Sarajevo-x.com
Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik dogovorili su se da će Srbija i RS zajedničkim snagama snimiti film o ustaškom logoru Jasenovac, prenose u subotu srpski i hrvatski mediji.

Srbija i Republika Srpska financirat će ovaj projekt za koji je navodno prikupljena 'velika historijska građa'.

Prva ponuda za scenarij i režiju poslana je trostrukom "Oskarovcu" Stevenu Spielbergu, autoru 'Schindlerove liste', jednog od najboljih filmova o stradanju Židova u nacističkim logorima, nagrađenog sa sedam Oscara.

Srpski mediji dodaju kako su okrutnim metodama ubijanja u ustaškom logoru Jasenovac zaprepašteni bili čak i njemački oficiri.

"Jasenovac je najveće srpsko stratište. Ovim filmskim projektom bi se na razumljiv, uvjerljiv i umjetnički snažan način rasvijetlio jedan dio srpske povijesti i srpskog stradanja o kojem i dan-danas vladaju suprotna i osporavana mišljenja", rekao je Dodik za "Novosti".

"Ako danas mnogi navijaju da se tragedija u Srebrenici, gdje je stradalo nekoliko tisuća muslimana, pretvori u dan žalosti za cijelu Europu, zašto bismo mi i dalje bježali od toga da ispričamo istinu o svojoj nacionalnoj tragediji i tragediji Židova i Roma u ustaškim logorima u Pavelićevoj Hrvatskoj?“, objasnio je Dodik.

Dodao je da je sa Borisom Tadićem dogovoreno da se za ovaj projekt izdvoje značajna sredstva kako bi se angažirali najpoznatiji svjetski filmski stvaraoci.

Kao jedan od mogućih kandidata za glavnu ulogu spominje se Robert De Niro koji je, prema Novostima, u više navrata 'izražavao poštovanje prema srpskom narodu'.