Beograd
0

Solana i Jeremić očekuju ukidanje viza za Srbiju

FENA
Foto: B92
Foto: B92
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavili da uskoro očekuju dobre vijesti o ukidanju viza.
  • Za nekoliko dana imaćete veoma dobre vijesti u vezi s viznom libaralizacijom za narod Srbije, poručio je u ponedjeljak Solana poslije susreta s Jeremićem, na početku jednodnevne posjete Srbiji, prenosi Beta.

On je dodao da će EU učiniti sve da nastavi da jača institucionalne odnose sa Srbijom.

Vuk Jeremić potvrdio je da se građani Srbije "mogu nadati dobrim vijestima u vrlo kratkom roku".

On je dodao da je sa Solanom razgovarao o budućnosti Srbije u EU. Takođe, kaže Jeremić, bilo je riječi o regionalnoj sigurnosti i u tom kontekstu o pitanju Kosova.

Javier Solana se sastao s Jeremićem, odmah po dolasku u Beograd, u VIP salonu aerodroma "Nikola Tesla".

On se, u Palati Srbija, odvojeno sastao s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem,.

Ministar je upoznao Solanu s kriterijumima "mape puta" koje je Srbija ispunila i aktivnostima Srbije u poboljšanju policijske saradnje u regionu, saopćeno je iz Dačićevog kabineta.

Dačić je istakao da operativna saradnja s UNMIK-om i EULEX-om, za policiju Srbije, imaju praktičan značaj, jer se samo zajedničkim radom može osigurati sigurnost i spriječavanje nelegalnih aktivnosti u regionu, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da je Solana pozdravio vidljiv napredak Srbije na evropskom putu i podržao je u procesu vizne liberalizacije, ali i izrazio zadovoljstvo strateškom opredjeljenošću Vlade Srbije ka evropskim integracijama.

  • Posebno je naglasio da je u proteklih godinu dana izgrađeno povjerenje između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i relevantnih institucija EU i da to povjerenje treba održati, dodaje se u saopćenju.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost naveo je da je učešće pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u mirovnim misijama veoma značajno i da doprinosi podizanju ugleda Srbije u svijetu.

Tokom dana planirani su i razgovori Solane s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i predsjednikom Borisom Tadićem.

U utorak, Solana će posjetiti Prištinu i Skoplje, a potom odlazi u Crnu Goru. Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je da je za srpsku zajednicu neprihvatljivo da se problemi u pokrajini riješavaju jedostranim odlukama bez saglasnosti Vlade i kosovskih Srba.

Poslije razgovora s Solanom, Bogdanović je rekao da je kao jedan od najvećih problem pitanje carine, ali i da se sa sagovornikom saglasio da svi problemi na Kosovu treba da se riješavaju razgovorima.

On je rekao da su glavne teme razgovora bile policija, sudstvo i carina i da je zajednički konstatovano da jednostrani potezi bilo koje strane nisu dobrodošli i da se tako ne mogu riješavati problemi na Kosovu.

Ministar je dodao da je na sastanku bilo riječi i o daljoj saradnji Vlade Srbije i misije EULEX. Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u ponedjeljak da posjeta evropskih zvaničnika doprinosi ubrzanom putu Srbije ka EU.

Povodom posjete visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, Ljajić je rekao da posjeta zvaničnika EU doprinosi ubrzanom putu Srbije na evropskoj integraciji "uprkos blokadi koju imamo od strane jedne zemlje članice EU".

  • Mi ćemo nastojati da uradimo ono što je do nas ne očekujući da će bilo ko promjeniti svoj stav. Najednostavniji i najsigurniji put da ubrzamo evropske integracije jeste da dovršimo saradnju s Haškim tribunalom, rekao je Ljajić.

On je rekao da je Srbija potpuno posvećena tom poslu i da očekuje da će svi napori i ogroman rad službi na terenu uroditi plodom i da će ta saradnja biti okončana, prenose beogradski mediji.