Regija
0

Solana čestitao Tadiću na reizboru za predsjednika Srbije

FENA
Visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana čestitao je predsjedniku Borisu Tadiću na njegovom reizboru u drugom i konačnom krugu predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, saopćeno je u ponedjeljak iz Solaninog ureda.

"Pomno sam pratio izbore koji su se dešavali u ključno vrijeme za Srbiju. Čestitam predsjedniku Tadiću i narodu Srbije za sjajan odziv. Zaista je bilo ugodno vidjeti kako su se toliki ljudi mobilizirali da glasaju jer su smatrali da su to važni izbori. Rezutat vidim kao snažan signal želje većine naroda u Srbiji da nastavi putem ka Evropi i želio bih reći kako je Evropa veoma sretna zbog toga. Čestitam predsjedniku Tadiću na reizboru i nadam se nastavku saradnje s njim na postizanju zajedničkog cilja stabilnog i prosperitetnog zapadnog Balkana koji je čvrsto na putu ka EU", navodi Solana u izjavi.

"Srbija je dio evropske porodice, bitan regionalni akter i partner Evropske unije. To je i razlog zašto je EU uvjerena da se napredak Srbije na putu ka EU može ubrzati", izjavio je Solana.