Regija
0

Šofranac: Ne očekujemo veliki priliv izbjeglica

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Crna Gora ne očekuje veliki priliv izbeglica s Kosova i Metohije nakon proglašenja nezavisnosti, koju je privremena kosovska vlada najavila za 17. februara, a neće dozvoliti ni tranzitni boravak izbeglica, izjavio je crnogorski komesar za izbjeglice Željko Šofranac.

On je kazao da će, ipak, crnogorski komesarijat spremno dočekati eventualan dolazak izbeglica sa Kosova.

"Crna Gora će se prema tom problemu odnositi kao svaka suverena država poštujući svoju legislativu i rezolucije, protokole i deklaracije Ujedinjenih nacija", kazao je Šofranac.

Crnogorski komesar za izbjeglice je najavio da "neće dozvoliti ni tranzitni boravak većeg broja izbjeglica koji bi mogao ići prema nekim susjednim državama".

"U pitanju može biti zamka i da te izbjeglice ostanu u Crnoj Gori", dodao je Šofranac.

On je isključio mogućnost da se Crnoj Gori desi neki masovniji priliv izbeglica, kakav je bio prilikom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

"Neće se desiti situacija kada su izbjeglice nesmetano prelazile granicu. Sada je Crna Gora suverena država i o tom pitanju će se odnositi odgovorno", kazao je Šofranac.

On je objasnio da svaka migracija, pored spontanog, može da ima i manipulativnu karakter, i ukazao da u tom kontekstu treba biti veoma oprezan i budno pratiti situaciju. Crna Gora već ima veliki problem sa brojem izbeglica, naveo je Šfranac i podsetio da su prilikom poslednje krize 1999. godine petina njenog ukupnog stanovništva bile izbjeglice, javio je Tanjug.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori trenutno boravi oko 25.000 izbeglica i raseljenih s Kosova.