Odsječena naselja
0

Snijeg u nekoliko balkanskih zemalja izazvao opšti haos

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Većinu balkanskih zemlja zahvatilo je snježno nevrijeme koje je izazvalo poremećaj u saobraćaju u planinskim dijelovima regiona, dok su mnoga naselja odsječena od svijeta.

Nevrijeme je posebno pogodilo Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju i dijelove Bosne i Hercegovine, gdje je u pojedinim mjestima uvedeno i vanredno stanje kako bi se pomoglo građanima koji su ostali bez struje i vode.

Rumunija je, prema najnovijim izvještajima agencije Adjerpres,u pojedinim dijelovima zemlje angažirala i armiju kako bi se pomoglo zavijanim građanima i raščistile saobraćajnice.

Nekoliko stotina građana bilo zavijano u svojim automobilima, a tokom noći i jutros su otkazani mnogi letovi iz Bukurešta, kao i dolasci aviona s međunarodnih linija.

U pojedinim dijelovima Rumunije poremećen je i drumski i željeznički saobraćaj. Zbog snijega koji još pada saobraćaj je u prekidu na 20 puteva, dok je proglašeno vanredno stanje u 17 provincija i gradova na istoku i jugoistoku zemlje, prenosi Tanjug.

Nevrijeme je zahvatilo i pojedine dijelove Makedonije, što je izazvalo poremećaj u drumskom saobraćaju.

Na nekim planinskim putevima je zabranjen saobraćaj za teretna vozila, dok je zbog leda potrebna povećana opreznost na putevima Mavrovo-Debar-Struga Katlanovo-Veles i Demir Kapija-Udovo.

U Skoplju se zasad zračni i željeznički saobraćaj odvija normalno.

U zapadnoj Bugarskoj zbog nevremena i visokog snijega koji je izazvao prekide na dalekovodima više od 50.000 građana je ostalo bez struje. Zračni saobraćaj se odvija sa zakašnjenjem, dok se pista aerodroma u Sofiji čisti na svakih pola sata. U planinskim dijelovima zemlje cestovni saobraćaj je u prekidu.