Vremenska nepogoda
2

Snijeg paralizirao Zagreb, visina snježnog pokrivača 70 cm

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Jedinice Zimske službe daju sve od sebe da očiste ogromne količine snijega koje su napadale u glavnom gradu Hrvatske. Visina snježnog pokivača trenutno iznosi 70 centimetara, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Zagreba.

Iako je bilo najava proglašenja stanja elementarne nepogode, škole i javne ustanove rade. Zatvoreno je 16 škola u susjednoj krapinsko-zagorskoj županiji zbog otežane prohodnosti udaljenijih sela. Mnogi su učenici jučer, na prvi dan škole, zbog usporenog i otežanog saobraćaja, ostali kod kuće, a isto stanje je i danas.

Saobraćajna situacija u Zagrebu sinoć je bila potpuno haotična. Tramvaji su otkazivani, autobusi preskakali vožnje, taksije je bilo gotovo nemoguće dobiti i mnogim građanima je do posla ili kuće ostalo jedino krenuti pješice.

Neke linije gradskog saobraćaja u Zagrebu ni danas ne voze, iz svih krajeva grada stižu pritužbe na poteškoće u opskrbi strujom. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preuzeo je upravljanje gradskim kriznim štabom, nakon što je optužio Zimsku službu da se ponašaju kao manekeni. Rekao je da nema spavanja dok se snijeg ne počisti.

"Ovo je katastrofa, sve je neočišćeno, ljudi ne dolaze na posao, djeca u školu", zavapio je Bandić.

Pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Pavle Kalinić mobilizirao je jučer i oko 1.500 dobrovoljaca civilne zaštite, dobrovoljne vatrogasce i službenike gradskih ureda za čišćenje snijega. Podignuta su i zapovjedništva civilne zaštite gradskih četvrti. Prioriteti za čišćenje u svakoj su četvrti zdravstvene ustanove, škole, vrtići, starački domovi, okretišta i trgovi.

Meterolozi kažu da će u Zagrebu danas biti pretežno oblačno uz mogućnost kraćih sunčanih razdoblja. Povremeno su još moguće slabe padavine na granici snijega i kiše, koja se može smrzavati na tlu. Temperatura će se kretati između -1 i 2 stepen celzijusa.

Za Hrvatsku prognoziraju da je u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima još povremeno moguć snijeg, uglavnom slab, a u Slavoniji i na Jadranu kiša, obilnija uz grmljavinu na južnom Jadranu.

Zbog snijega se otežano mjestimice vozi u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izvijestio je jutros HAK. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica pa su obavezni lanci za sva vozila na području Plitvica i Korenice. HAK upozorava vozače da ne put ne kreću bez zimske opreme te da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti.

Od 5.55 sati ukinuti su zimski uvjeti na autocesti A4 Zagreb - Goričan između Goričana i Brezničkog Huma. Zbog zimskih uvjeta na autocesti A3 zabranjen je saobraćaj teretnih vozila preko graničnog prijelaza Bregana, te ulazak iz Bosne i Hercegovine na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo.