Regija
0

Snijeg paralizirao Makedoniju, 20 sela ostalo bez struje

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U pojedinim dijelovima Makedonije zbog jakih snježnih padavina došlo je do prekida napajanja električnom energijom u 20 sela i potpune obustave saobraćaja na pojedinim putevima.

Ministar prometa i komunikacija Mile Janakieski izjavio je da je danas razgovarao sa članovima Kriznog štaba o posljednjim dešavanjima u vezi sa vremenskim uslovima u zemlji. 

Naglasio je da je na sastanku dogovoreno da 20 se za sela koja pripadaju općinama Mavrovo i Rostuše, a koja su danima bez električne energije zbog obilnih snježnih padavina, osigura napajanje električnom energijom.

Osim toga, sela u općini Jupa, koja su također teško pogođena nevremenom i niskim temperaturama, danas bi trebala dobiti struju.

Hidrometeorološki zavod je saopćio da se u nedjelju očekuje snijeg u cijeloj zemlji, posebno na sjeverozapadu Makedonije. Niske temperature bi mogle potrajati do srijede.

Makedonski Crveni križ dijeli pomoć osobama koje su najviše pogođene nevremenom. Uposlenica Crvenog križa Marina Mateska je kazala da im se svaki dan obraća za pomoć sve više beskućnika.

"Zbog niskih temperatura, pomažemo i beskućnicima", istakla je Mateska, dodajući kako im dijele deke i hranu.