Regija
208

Snijeg pao i na Jadranu

Klix.ba
Ciklona i hladna fronta donijeli su vremenski scenarij koji je primjereniji februaru nego aprilu. Pad temperature zraka, jaka bura, snijeg u planinama, ali i dijelu Dalmacije, samo je dio jutrošnjih meteoroloških zbivanja u Hrvatskoj.

Cijele protekle zime Split nije zabilježio tako zimski početak dana kao jutros. Na službenoj meteo stanici na Marjanu u 8 sati ujutro temperatura je iznosila četiri stepena Celzija uz jake udare bure. Okolna brda zabijelio je snijeg.

Snijeg je pao i u višim predjelima Kozjaka, a nošen burom, bilo ga je sve do Klisa. Na klišoj tvrđavi jutros je izmjeren samo stepen iznad nule.

Najniža temperatura zraka jutros izmjerena u Dalmaciji bila je na biokovskom vrhu Svetom Juri. Živa u termometru spustila se na 6 stepeni ispod nule.

Širom Dalmatinske zagore jutros je bilo hladno uz kišu i susnježicu, ali i snijeg iznad 300 do 400 metara nadmorske visine. Susnježica je padala u Vrlici, Sinju, Dugopolju i Imotskom, a snijeg je zabijelio Zelovo, Čačvinu, Rašćane kod Vrgorca, te okolicu Imotskog: Studence, Poljica, Vinjane Gornje...

Snijeg nije zaobišao ni otoke, pa se zabijelila Vidova Gora na Braču, piše Dalmacija News.