Regija
1

Smiruju se vremenske neprilike u Vojvodini, dosad evakuisano 860 putnika

Anadolija
Situacija izazvana vremenskim neprilikama u Vojvodini polako se smiruje, a iz zavejanih kolona tokom prethodna dva dana evakuisano je 860 ljudi, tokom noći je izvučeno posljednje snježnim nanosima blokirano vozilo, potvrđeno je iz MUP-a Srbije.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Načelnik u Sektoru za vanredne situacije Srbije Goran Nikolić potvrdio je u izjavi za AA da ostaje još da putarske službe na više pravaca u Vojvodini očiste nanose snijega kako bi se saobraćaj normalizovao.

“Autoput Novi Sad - Subotica je i dalje u blokadi, očekuje se da u toku dana bude otvoren za saobraćaj”, rekao je Nikolić, istakavši da su sva vozila izvučena i da oni koji su ostavili svoja vozila, dolaze po njih.

On je potvrdio da je bilo slučajeva da su obijani ostavljeni automobili.

“Nažalost, postoje takva sporadična dešavanja”, naveo je Nikolić. 

Foto: SRNA
Foto: SRNA

MUP Srbije saopštio je jučer da su, usljed jakog vjetra čiji su udari olujne jačine, a u južnom Banatu i orkanske snage, najugroženiji putni pravci u Srednjebanatskom, Južnobanatskom, Južnobačkom i Braničevskom upravnom okrugu.

U saopštenju se navodi da je vanredna situacija na snazi u Zrenjaninu, Pančevu i Kanjiži.

Usljed teške situacije na putevima Vojvodine, u evakuaciju ugroženih građana bile su uključene sve snage Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, Ministarstva saobraćaja i zdravstvenih službi. Tokom jučerašnjeg dana, iz ugroženih područja spašeno je i zbrinuto 860 ljudi.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Usljed jakog vjetra i visokih snježnih nanosa, čija visina dostiže i pet metara, saobraćaj je obustavljen na autoputu E 75 u oba pravca od Subotice do Novog Sada.

Kod Feketića i Bačke Topole u noći između subote i nedjelje je iz kolone od približno 200 vozila, zajedničkim naporima vatrogasaca-spasilaca, Žandarmerije i Vojske Srbije, evakuisano i zbrinuto oko 800 građana. Helikopterima MUP i Vojske Srbije evakuisane su 172 osobe.

Na putu M 22 između Bačke Topole i Subotice je zbog prevrtanja šlepera bugarskih registarskih tablica došlo do zastoja i stvaranja kolone od približno 100 vozila u oba smjera.

Auto-moto savez Srbije (AMSS) je saopštio da su pojedini pravci u Banatu i Srenjebanačkom okrugu zbog jakog vjetra i snježnih nanosa i dalje neprohodni, ali da se tokom dana očekuje poboljšanje vremenskih uslova.